Menjar saludable a l’hivern

Menjar saludable a l’hivern

És molt important  consumir aliments de temporada. Entre d’altres coses quan comprem  fruita i verdura en la seva època de cultiu natural, les trobarem més saboroses i econòmiques.

Avui parlarem sobre algunes de les fruites i verdures pròpies de l’època més freda de l’any: l’hivern.

Verdures d’hivern

Una de les varietats de carbassa que es produeixen a la tardor també la podem trobar durant els mesos d’hivern. Es tracta de la carbassa d’hivern, carbassa butternut (Cucurbita moschata).

Un dels grans beneficis de la carabassa és que aporta una gran quantitat de fibra soluble, la qual és molt beneficiosa per al nostre tracte digestiu. A més, conté betacarotens, una vitamina amb acció antioxidant.

Menjar saludable a l’hivern

Amb el fred, també arriba la temporada de les verdures de la família de les asteràcies. Són la carxofa, el card, l’endívia i l’escarola. Totes elles tenen efectes diürètics gràcies a la gran quantitat de potassi que contenen. A més, són aliments amb un valor calòric molt reduït gràcies al seu alt contingut en aigua. Entre aquestes verdures potser la menys coneguda és el card. Moltes vegades es comercialitza també en conserva, i té efectes beneficiosos a nivell hepàtic (protegeix el fetge). Una altra verdura d’hivern molt desconeguda és la borratja. Conté molt potassi i magnesi, pel que té un alt poder diürètic.

Però si una família de verdures no pot faltar en els menús d’hivern és el de les crucíferes: tot tipus de cols i bròquils. Cal destacar que contenen compostos de sofre, que són els causants de la seva característica d’olor quan es couen. Es recomana coure-les al vapor o, si es bullen, no fer-ho molta estona. També cal tenir en compte que algunes crucíferes com el bròquil o la coliflor tenen un alt contingut en vitamina C, perfecte per millorar l’absorció de ferro.

Fruita

L’hivern és una època en la qual menjar fruita és molt important. El fred, els refredats, les grips … podem ajudar a prevenir-les menjant determinats tipus de fruita de temporada que siguin riques en vitamina C. Taronges, mandarines o aranges són excel·lents opcions, riques en aquesta vitamina i en fibra.

També hi ha algunes varietats de pera, com la blanquilla o la conference, que podem trobar-les a l’ hivern. Rica en potassi, betacarotens i vitamina C, i amb un alt contingut de fibra que les converteixen en un aliment ideal per a regular el trànsit intestinal.

Menjar saludable a l’hivern

Les maduixes, també amb molta vitamina C i fibra, les podem trobar de febrer a maig, així que a finals d’hivern ja podrem començar a degustar una de les fruites més riques i versàtils de totes.

Hi ha altres opcions menys conegudes, com els caquis, les magranes o les xirimoies, totes elles boníssimes i molt recomanables.

Esperem que us animeu a cuinar alguns plats amb aquests aliments tan sans i nutritius. Si us falten idees sempre podeu consultar l’apartat de receptes del blog!