L’esport, una eina per a la integració

L’esport, una eina per a la integració

Molts tenim l’esport com una manera de viure. No pot passar dia sense que fem algun tipus d’activitat i ens pugin les pulsacions a més de 150. Aquest dies de confinament molta gent l’ha descobert, redescobert o ha fet de l’exercici la seva forma d’evasió.

Hi ha un gran nombre de persones en risc d’exclusió social pels que qualsevol activitat esportiva pot arribar a ser un refugi i fins i tot una medicina. Estar amb persones amb els mateixos interessos i per una estona no pensar en tot el que t’envolta i concentrar-te en el joc i l’entrenament pot ajudar a integrar-nos a conèixer i a que ens coneguin. Només cal saber valorar en quin àmbit podrien encaixar millor per ajudar a millorar, ni que sigui per una estona, les seves vides.

L’esport, una eina per a la integració

­Superació individual i treball en equip

Si pertanys a la generació X, o sigui has nascut entre el 1980 i el 2000 més o menys, hauràs pogut gaudir de coses com jugar al carrer amb la teva colla del barri. Estàvem molt més en moviment i a l’aire lliure perquè la tecnologia ens va enganxar tard. Això també facilitava molt més que forméssim part d’un equip de voleibol, bàsquet o qualsevol altre esport vinculat a l’escola o a les famoses activitats extraescolars. Sense donar-nos compte ens educaven en valors com la companyonia, la superació personal o el fair play, coses que potser costen una mica de trobar enganxats a un ordinador o un mòbil. Molts de la nostra generació, d’alguna manera o altre, han continuat fent esport o exercici i ho han traspassat al seus fills.

Els beneficis de l’esport a la integració social

Els esports d’equip són una bona forma de fer amics, conèixer gent i passar una estona. Si alguna vegada has jugat a un esport d’equip, segur que encara conserves amistats amb les que vas jugar en el passat; per això es parla de que un dels beneficis de l’esport és la integració social. Organitzacions com Acnur y Save the Children, defensen que l’esport és una molt bona eina als camps de refugiats. Mantenir-se en forma, practicar esport i entrenar amb altres companys,  en definitiva, trobar un entreteniment amb els altres, és una forma d’oblidar-se de la seva fugida i de tot el que han deixat enrere, i per tant també forma part de la seva recuperació psicològica. Però no cal anar lluny per poder veure exemples d’integració social.

L’esport, una eina per a la integració
Captura d’Instagram de la @fundaciobenallar

La fundació Benallar, un exemple a tenir en compte

Benallar és una fundació privada que he conegut a través d’una amiga. Té com a objectiu promoure, canalitzar i facilitar la convivència en igualtat, en tots els àmbits, entre les persones immigrades i la nostra societat.

És una organització petita d’unes 40 persones, per això m’he decidit a col·laborar-hi amb l’excusa que ara està tan de moda: les mascaretes.  

L’esport, una eina per a la integració

Hem invertit temps per dissenyar i produir mascaretes que es vendran per 5€. Aquest diners aniran íntegrament a la fundació per ajudar a portar endavant projectes com els d’acollida a joves sense llar o projectes de formació en horticultura i jardineria ecològica.

Per comprar-ne he preparat una pàgina especial a la meva web i també et pots posar directament en contacte amb la fundació. Aprofita per fer un desconfinament segur i solidari .