Activitat física i salut emocional

Activitat física i salut emocional

En aquesta ocasió he convidat a escriure a la Laura Martín Almeida que és llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i té un màster en Intel·ligència Emocional i Coaching a les Organitzacions per la UB. La laura ens parla de la salut emocional i l’activitat física.

Tots coneixem el benefici extraordinari que te la pràctica esportiva en la nostra salut física. Però us heu parat mai a pensar els beneficis que té la pràctica esportiva en la nostra salut emocional? Qui no ha tingut un mal dia, on tot et surt malament i després d’una bona sessió d’entrenament s’ha sentit millor i fins i tot et canvia la manera de veure les coses, de manera més clara i amb més optimisme?

Laura Martin, Laura Feliu, Salut emocional, Equilibrat

Què passa al nostre cos quan fem exercici?

Quan fem activitat física, el nostre cos allibera un sèrie de substàncies químiques (endorfines, serotonina,…entre d’altres) que ens aporten sensació de benestar i de felicitat, i també contraresten els efectes dels excessos d’altres hormones, com per exemple el cortisol, l’hormona per excel·lència del estrès.

Podem afirmar, doncs, que practicant activitat física podem millorar la nostra salut emocional? La resposta és que rotundament que sí. Existeixen estudis d’investigació que han analitzat els beneficis que produeix la pràctica esportiva sobre les emocions de les persones que ho practiquen (Hellison, 2003; Leith, 2002; Baker y Brownell, 2000).

Beneficis de la pràctica esportiva sobre la salut emocional

Alguns dels beneficis que proporciona  la pràctica esportiva sobre la nostra salut emocional son:

  • Redueix l’estrès alliberant tensions mentals i físiques.
  • Afavoreix la relaxació i millora la qualitat de la son.
  • Aporta energia millorant el rendiment.
  • Millora la capacitat d’atenció.
  • Millora l’autoestima i l’auto motivació.
  • Augmenta la capacitat per generar emocions positives.
  • Millora la regulació d’emocions i sentiments.
  • Afavoreix mantenir un actitud positiva.
  • Millora la nostra competència social.
  • Millora el nostre benestar emocional.
  • Augmenta la nostra capacitat per generar experiències òptimes en tots els àmbits de la nostra vida, el que diem flow (Flow, M. Csikszentmihalyi 1990).
  • Facilita la concentració i l’atenció plena.
Esport, emocions, equilibrat, Laura Feliu, exercici, endorfines

Esport, emocions i experiències

L’esport també és un gran “generador” d’emocions que varien en funció de l’activitat esportiva que practiquem o de la que en som espectadors. Qui no ha sentit nervis o excitació davant d’una final d’un campionat de bàsquet, tennis o una cursa de 100m llisos? o ha sentit que flueix en veure una competició de natació sincronitzada o patinatge artístic…?

El que és important, com diu el professor Rafel Bisquerra (Universo de Emociones, 2015), és experimentar emocions, ja que les necessitem per a sentir-nos vius.

Si ja sabíem de les grans aportacions de l’esport per a la nostra salut física, no creieu que tenim encara més arguments per practicar activitat física de manera regular i incorporar-la a la nostra vida, si és que encara no ho havíeu fet?