Nutella saludable de garrofa

La garrofa, l’alternativa saludable a la xocolata. Sembla xocolata però no ho és! El seu nom és garrofa i és un fruit de l’arbre “Ceratonia siliqua” ja utilitzat en l’època de l’antic Egipte com dulcificant. Té una textura, color i sabor molt semblant al cacau però amb propietats clarament diferents:

  • La garrofa és sis vegades més baixa en contingut gras que el cacau .
  • No requereix altres additius ni sal (el cacau conté 700 mg de sodi per 100 g, la garrofa només 100 mg).
  • És rica en fibra: té un 13% de fibra soluble amb efecte prebiòtic.
  • No conté substàncies estimulants: a diferència del cacau, la garrofa està lliure de teobromina.
  • És molt rica en triptòfan, un aminoàcid essencial precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relax i de tranquil·litat.
  • No conté gluten, és apta per a celíacs.
  • També conté petites quantitats de pectina i lignina, que afavoreixen la digestió, a més de nombroses vitamines i minerals.

Les beines de garrofa són allargades (arriben a mesurar 20 centímetres de llarg) i adquireixen un color marró quan estan madures. Per obtenir el “nou xocolata”, aquestes beines es dessequen, es torren i es polvoritzen per donar lloc a la farina de garrofa, adequada per elaborar cremes, pastissos, galetes, etc.

A diferència del  cacau, l’arbre creix en tota la Mediterrània i, especialment, a les costes espanyoles, marroquines i italianes, el que permet incentivar la producció local i consumir productes de proximitat.

Així que us proposo una recepta per fer una Nutella saludable, sense sucre, sense llet, sense gluten, apta per a vegans i boníssima!

garrofa, baina, nutella

Recepta de la Nutella o crema de xocolata

Ingredients:

  • 200gr d’avellanes crues o torrades (sinó en tenim podem utilitzar ametlles)
  • 200cc beguda vegetal o aigua
  • 100gr de dàtils (sinó en tenim podem utilitzar panses o 2 plàtans madurs)
  • 100gr farina de garrofa

El primer que farem es triturar les avellanes amb la llet vegetal, jo he utilitzat llet de civada. Després anirem afegint a la barreja els dàtils. I per últim la farina de garrofa poc a poc i amb paciència per anar integrant-ho amb la resta d’ingredients. I ja tindrem la crema saludable llesta.

S’ha de conservar a la nevera i dura uns 4-5 dies.

És ideal per untar amb pa, per posar-ho a les creps i menjar-ho d’esmorzar o berenar.

Bon profit!

Deixa un comentari



Equilibra't 2017 © Tots els drets reservats.