Dormir bé és qualitat de vida

Dormir bé és qualitat de vida

La calor i els mals de caps fan que dormir per a molts sigui una tasca titànica i difícil d’aconseguir. Dormir bé és molt important per a la nostra salut, i el no fer-ho pot donar problemes tan seriosos com l’obesitat, l’estrés i la falta de concentració. 

Avui et porto els meus tips particulars del que s’ha de tenir en compte per tenir un descans de qualitat:

  • Fes exercici: mantenir-se físicament actiu cada dia amb activitats com caminar, córrer o nedar. Quan estàs cansat d’exercici t’adorms més ràpid, obtens un major percentatge de somni profund i et despertes menys sovint a la nit.
  • El llit és només per dormir i per… allò altre: la resta de coses com veure la tele, mirar el mòbil no ajuden, més aviat desvetllen.
  • Horaris i rutina: hauríem d’intentar anar a dormir i aixecar-nos  cada dia a la mateixa hora. “Entrenar” el nostre cos per la son son ens farà dormir més ràpidament i despertar més frescos. Crea una rutina que et porti de forma natural cap al llit.
  • Migdiades? sí, però de les curtetes, 20 minuts és el més aconsellable. Si les allargues pot ser que et despertis feta un gremlin i/o que a la nit no puguis agafar bé el son.
  • Una bona zona de descans: el lloc on dorms hauria de ser un temple de tranquil·litat i silenci. El mòbil, el portàtil o el televisor han d’estar fora de la teva habitació. Idealment, ha de ser fosca, estar ben ventilada, relativament fresca i el més tranquil·la possible. Ideals habitacions ordenades amb pocs objectes que distreguin.
  • Dona les gràcies pel dia que acabes de viure, just abans de ficar-te al llit.⁣
Dormir bé és qualitat de vida

Per dormir bé hauràs de renunciar a algunes coses

  • Adeu a la cafeïna: el cafè, el té o els refrescos poden venir molt de gust però es van acumulant al llarg del dia. Intenta no prendre’n a partir del migdia, sobretot cafès i tes amb teïna.
  • Adeu a l’alcohol: l’alcohol deprimeix el sistema nerviós que si t’ajuden a dormir però aquest efecte desapareix en poques hores. A més pot fer que et desvetllis o ronquis, a part de si beus sovint et doni problemes respiratoris relacionats amb la son.
  • Adeu al tabac: fumar és un gran enemic de repòs, a part de la nostra salut en general. La nicotina provoca en el nostre cos un efecte d’insomni.
Dormir bé és qualitat de vida

Intenta no forçar el son artificalment

  • Les pastilles per dormir tampoc són massa bona idea: llevat que no tinguis més remei i les recepti el metge, intenta no pendre’n o fer-ho el mínim temps possible. El cos ha de descansar per si sol.
  • Si no aconseguiexes dormir, aixecat, no facis la croqueta al llit hores i hores. Si passats 20 minuts no dorms vol dir que no estàs relaxat. Surt del llit però no t’activis, ves al sofà a llegir una estona o mira per la finestra, fes coses que et relaxin.
Dormir bé és qualitat de vida

Si dorms bé viuràs millor

Dormir bé sempre et farà sentir millor, però la seva importància  va més enllà d’augmentar el teu estat d’ànim o no tenir les antiestètiques ulleres. Un somni qualitat és clau per un estil de vida saludable i pot beneficiar al teu cor, pes, ment i moltes altres coses.