Gingebre, beneficis per al cos i la salut

Gingebre, beneficis per al cos i la salut

El gingebre és una arrel de planta que durant segles es va usar en la dieta típica de diferents cultures gràcies les seves propietats naturals i de caràcter nutritiu. Augmentar  la temperatura del cos a la gent, accelerar el metabolisme, augmentar la libido o contribuir  a evitar nàusees i marejos durant l’embaràs són alguns dels beneficis d’aquest aliment.

gingebre, jengibre, Laura feliu Equilibrat

Què és el gingebre?

El gingebre, conegut també com Kion o quion, és una planta aromàtica que ha estat objecte d’estudi durant segles gràcies als seus efectes saludables i curatius. Pertany a la família dels tubercles, i és un rizoma subterrani (arrel) amb un sabor notablement picant, la qual cosa el converteix també en un bon condiment gastronòmic.

Des de l’antiguitat, el gingebre va ser una de les plantes més populars i importants d’Orient, especialment en els països àrabs, la Xina i l’Índia. Això és fruit, en part, de les seves propietats: es tracta d’un anti inflamatori natural que ajuda a combatre diverses malalties cardíaques, digestives o respiratòries.

Gingebre, beneficis per al cos i la salut

És el gingebre un superaliment?

En el gingebre podem, trobar en un sol aliment tota una concentració de beneficis i compostos, com ara vitamines, minerals, aminoàcids o olis essencials per a la nostra salut.

Dins de la família dels olis que conté, trobem alguns tipus com el citronelal, el limonelo i el canfeno. El gingerol és un altre dels olis essencials de la planta ja que és el responsable de donar-li aquest sabor picant que el caracteritza.

Pel que fa a les vitamines, aquest tubercle és ric en Vitamines B i C, a més de ser també ric en minerals com l’alumini, fòsfor, calci i el crom.

infusions, tés, jingebre, Laura Feliu, Equilibrat

En que ens pot ajudar el gingebre?

Beneficis del gingebre que poden ajudar a millorar notablement la nostra salut si mantenim un consum de manera habitual:

  • Nàusees, durant l’embaràs és ideal consumir gingebre com antiemètic natural, sobretot per als primers mesos de l’embaràs per ser un suplement beneficiós tant per al fetus com per a la mare. També ajuda a gestionar les dificultats de la quimioteràpia per als pacients que pateixin de càncer.
  • Digestiu, el gingebre és altament recomanable per a aquells que pateixin problemes digestius com les gastritis, flatulències o diarrea, entre d’altres. També funciona com a protector estomacal, encara que no pot substituir la medicació dedicada a això.
  • Antiinflamatori natural, es recomana l’ús del gingebre per ajudar a passar per malalties doloroses o inflamatòries, i combat de manera eficaç problemes d’artrosi, artritis o la fatiga crònica.
  • Afeccions de coll, els cantants professionals són grans aficionats al gingebre. El benefici que aporta per tractar les infeccions i inflamacions de gola no té preu.
  • Ajuda a augmentar la calor corporal, el gingebre és molt recomanable per a aquelles persones fredoliques o que tenen problemes per mantenir la temperatura corporal, sobretot en època hivernal. Té un component calorífic molt potent.
  • Accelera el metabolisme, també ajuda a accelerar el metabolisme, de manera que és un complement ideal per si necessitem perdre pes.
  • Augmenta la libido, el gingebre és considerat un afrodisíac natural. Es recomana prendre-ho en forma de beguda gairebé cada dia.
  • Preveu malalties cardíaques, com hem comentat anteriorment, el gingebre té beneficis per als problemes cardiovasculars, manté un nivell rítmic òptim i ajuda a regular el bombeig del cor.
  • Millora la circulació, el gingebre també fa que la circulació de la sang s’adapti millor al que estem fent.
  • Combat les migranyes, estudis científics han demostrat que el gingebre bloqueja els efectes de la prostaglandina, substància causant de la inflamació dels vasos sanguinis de cervell que provoca mals de cap aguts (migranyes).
  • Antiestrès, gràcies a les propietats que conté en cineol, el gingebre ajuda a rebaixar els nivells d’ansietat, regula els estats d’estrès en temporades que es pateixen alts i baixos i li procura sensació de calma al cos.
  • Disminueix problemes musculars, és un aliment especialment recomanable per a aquells que practiquin esport de manera constant i d’alt rendiment. Ajudarà a relaxar els músculs després de sotmetre’ls a molta pressió.
  • Evita la congestió, combat de manera eficaç la congestió i els malestars del constipat. El recomanable és prendre infusions de gingebre.
  • Calma els dolors menstruals, per a aquelles dones que pateixen de dolors en els ovaris, és altament important prendre gingebre líquid, és l’únic remei natural que no presenta efectes secundaris significatius.
  • Reforça les defenses, el gingebre té grans beneficis per al sistema immunològic, així que ajuda a fer que refredats i grips agudes no es desenvolupin.
  • Tractament dermatològic, l’arrel del gingebre pot aplicar-se directament sobre la pell, i combat efectivament ferides lleus i cremades si s’ha patit una insolació.
  • Concilia el somni, com hem vist, els efectes relaxants del gingebre ajuden a regular l’estrès. D’aquesta manera, si tenim problemes per agafar el son, és recomanable prendre gingebre abans d’anar a dormir.

L’arrel màgica que ho cura quasi tot

Tot i que sembli una molt útil et recomano que segons com consultis al teu metge o especialista si vols començar a usar-ne, ja que no és aconsellable en gent hipertensa, si es prenen antinicoagulants o si hi ha sospita de diabetis.

Si saps del cert que no tens cap impediment per prendre’n et convido a que la provis en receptes, tés i begudes fredes.