5 idees d’aperitius saludables per aquest Nadal

S’acosta Nadal i amb ell tot un seguit d’àpats que ens tempten i posen en risc tota la feina feta al llarg de l’any. Aquella mítica frase de “per un dia no passa res” es multiplica a modus d’eco perillosament i el 7 de gener ens adonem que hem de contenir la respiració per posar-nos els texans. 

Aquí el tema és que podem fer dinars i sopars festius bonics a la vista i saludables, que podem menjar tots els de la casa. Anem a posar-li una mica de creativitat!

Tapes senzilles amb fruita i verduretes

Podem fer presentacions boniques i amb color, combinant fruites i verdures i fent servir moltes, com per exemple, els tomàquets o les endívies de contenidor per a les presentacions.

Barquetes d’endívies farcides de poma i alvocat

Fresca i molt ràpida de fer. Si teniu problemes de làctics podeu substituir el iogurt per suc de poma.

Ingredients:

  • 2 fulles d’endívia,
  • 1 poma,
  • 1 alvocat,
  • 1 iogurt natural,
  • fulles de coriandre,
  • una cullerada de grans de magrana
  • suc de llima

Preparació

Seleccionem les fulles més grans i cruixents de l’endívia ja que seran les que utilitzarem com a recipient per formar les barquetes o endívies farcides. Les rentem bé i les deixem escórrer sobre un paper de cuina. Mentre procedim a pelar i picar els altres ingredients.

Com tant la poma com l’alvocat s’oxiden molt ràpidament i perden el seu bonic color, és recomanable que segons anem tallant els quadradets, els posem suc de llimona o llima perquè no canviïn de to ni s’enfosqueixin. D’altra banda, batem el iogurt perquè quedi molt líquid i afegim unes gotes de suc de llimona. Desgranem una magrana.

Omplim la barqueta d’endívia amb els trossets de poma i alvocat, incorporem uns granets de magrana i empolvorem amb unes fulletes de coriandre molt picades i repartim dues cullerades de la salsa de iogurt a cada endívia, perquè el contingut quedi ben cremós i sigui més senzill de menjar.

Rotllets d’albergínies i carbassons rostits

Tot i que és un plat calent es pot servir fred i és la mar de bo. Si voleu podeu fer una salsa romesco o de tomàquet per acompanyar.

Ingredients per a uns 10 rotllets

  • 1 albergínia mitjana,
  • 1 carbassó mitjà,
  • 1 tassa de mató baix en greixos,
  • 1 tomàquet petit,
  • 3 cullerades de cibulet picat,
  • 2 cullerades d’oli d’oliva
  • sal a gust.

Preparació

Començar rentant bé els carbassons i albergínies amb la seva pell, per després tallar en fines rodanxes i col·locar sobre una placa per forn suaument oliada.

Enfornar fins daurar a foc fort i retirar del forn perquè es refredin.

En un recipient barrejar el mató amb el tomàquet prèviament rentat i tallat a daus, el cibulet picat i la sal a gust.

Sobre una taula col·loquem un tall d’albergínia rostida, per sobre una de carbassó rostit i en un dels extrems una cullerada de la barreja de mató. Enrotllem deixant al mig el farciment, i llest per consumir.

Maquis de meló i pernil

Aquesta recepta pot semblar molt original però si li traiem l’arròs i la presentació és tracta del meló amb pernil de tota la vida.

Ingredients

  • Per als makis, 4 talls de pernil ibèric, 1 rodanxa de meló, arròs per a sushi
  • Per l’arròs per sushi, 1 tassa d’arròs, 2 tasses d’aigua, vinagre per amanir l’arròs

Preparació

Per fer aquesta versió com si fos sushi, l’ideal seria fer-ho amb arròs glutinós o arròs per a sushi. Si no sabeu fer-lo o bé no el trobeu, bullint arroç llarg fins que no quedi aigua o fent servir aquest potets que venen de microones, també queda bo. I fins i tot podeu prescindir de l’arroç

Un cop tenim l’arròs llest folrem una estoreta amb plàstic de cuina perquè no se’ns enganxin els ingredients. En lloc d’utilitzar alga nori per enrotllar com en els autèntics makis, col·loquem sobre l’estoreta dos talls de pernil ibèric, de manera que la segona muntanya una mica sobre la primera.

Estenem l’arròs sobre els talls de pernil sense arribar a cobrir-los de el tot. Tallem una rodanxa de meló, li retirem les llavors i la pela i la tallem en bastons estrets. Col·loquem dos o tres bastons sobre l’arròs deixant que sobresurti una mica pels laterals. Enrotllem el nostre maki de meló amb pernil ajudats per l’estoreta o makisu.

Pressionem per compactar bé el rotllo que hem fet i procedim a tallar les porcions, rebutjant les dels extrems perquè quedin totes de mida semblant. Repetim l’operació amb les altres dues talls de pernil.

Xampinyons a la planxa farcits

Aquesta recepta es pot servir com a tapa freda com calenta i fins i tot per apanyar un dinar o un sopar amb una amanida.

Ingredients

  • xampinyons petits
  • Oli d’oliva
  • sal
  • pebre
  • paté vegetal
  • Escates de pebre vermell fumat
  • Tomàquets cherry petits

Preparació
Netegem els xampinyons i eliminem el peu amb cura perquè surti tot.

Escalfem la planxa, els reguem amb una mica d’oli d’oliva, salpebrem a gust i cuinem uns minuts per cada costat.

Quan estiguin llestos, amb l’ajuda d’una cullera, els omplim amb el paté vegetal.

Els vam decorar amb un tomàquet cherry petit i unes escates de pebre vermell fumat.

Minitruitetes de verdures

Si vols treballar una mica més a la cuina aquestes minitruites, són fàcils de fer i pots fer mil combinacions.

Ingredients

  • 1 ceba
  • 1 carbassó
  • 2 pastanagues
  • 3 patates petites
  • 3 cdas. de farina de cigró
  • comí
  • julivert
  • sal
  • pebre
  • oli d’oliva

Preparació

Pelem les patates, la ceba i les pastanagues. Rentem els carbassons i tallem totes les verdures a dauets el més petits possible (en brunoise)

En una paella ofeguem totes les verdures amb una mica d’oli fins que quedin molt toves. Afegim sal, comí, pebre i unes branquetes de julivert picat i ho deixem a foc mitjà

Desfem la farina de cigró en una mica d’aigua. Ha de quedar una textura com d’ou batut, així que anirem afegint l’aigua a poc a poc fins que quedi gairebé líquid. El afegim a la paella de les verdures i, sense parar de remenar, fins que quedi totalment integrat. Quedarà una pasta que es pot treballar amb les mans.

Quan la barreja s’hagi refredat una mica i la puguem treballar a mà, ens enfarinem les mans i fem boles com el doble de mida d’una mandonguilla. Després les aplanem una mica per donar-li forma com d’hamburguesa i les passem per la planxa amb una goteta d’oli per les dues cares.

El menjar de festa i la salut són compatibles!

Ja has pogut comprovar que per menjar al Nadal no has de fer grans guisats, gastar dinerals en marisc o passar-te hores esclavitzada a la cuina. Amb una mica d’imaginació pots omplir la taula de menjar boníssim i saludable. T’atreveixes a encetar un nova tradició per nadal i fer alguna recepta saludable? M’encantaria que la compartissis aquí 😉

Deixa un comentari



De Toni

Fa 3 mesos

Gracias Laura, todo muy ñam ñam!

laufeliu

Fa 3 mesos

De nada! 💪🏻😘

Equilibra't 2017 © Tots els drets reservats.