Entrenar a l’hivern

Entrenar a l’hivern

El fred ja és aquí i ve per quedar-se, d’això ja no en queden  dubtes. El que sembla haver-se anat juntament amb la calor, són les ganes de treure’ns la manteta, aixecar-nos de sofà i sortir al carrer. Ja no parlem, és clar, d’entrenar a l’aire lliure o sortir a córrer. No obstant això, podríem tenir molt bons motius per decidir-nos a entrenar amb fred.

Fer exercici és bo per gairebé tothom, fins i tot quan fa fred. No obstant això, si pateixes certes afeccions, com asma o problemes cardíacs, consulta primer amb el teu metge per analitzar les precaucions especials que necessites prendre segons la teva afecció o els teu tractament.

Entrenar a l’hivern

Coses a tenir en compte per entrenar amb seguretat quan fa fred

Abans de sortir a fer exercici o a córrer hauries de parar un moment i comprovar o bé saber el següent:

  • Consulta el pronòstic abans de sortir. La temperatura, el vent i la humitat, juntament amb la quantitat de temps que estaràs fora, són factors clau per planificar una rutina d’exercicis segura per al clima fred.
  • El vent i el fred junts formen la «sensació tèrmica per vent», un element  freqüent en els pronòstics d’hivern. La sensació tèrmica per vent extrema pot fer que els exercicis a l’aire lliure no siguin segurs, encara que facis servir peces abrigades.
  • Vestir-te amb massa abric és un gran error quan fas exercici en un clima fred. L’exercici genera una quantitat considerable de calor, suficient per fer-te pensar que la temperatura és més gran que la real. L’evaporació de la transpiració, però, treu la calor del cos i dona la sensació de fred.
Entrenar a l’hivern

Pràctiques útils per fer esport a l’exterior amb fred

  • Utilitza diverses capes de roba que puguis treure’t  tot just comencis a suar i tornar a posar-te quan necessitis fer-ho. Primer, posa’t una capa prima de material sintètic, com polipropilè, que elimina la suor del cos. Evita el cotó, perquè és manté humit i enganxat a la pell.
    Després, afegeix una capa de llana o polar per aïllar la temperatura. Cobreix tot amb una capa exterior transpirable i impermeable.
  • Protegeix-te el cap, les mans, els peus i les orelles. Quan fa fred, el flux sanguini és concentra a la zona mitjana del cos. És per això que el cap, les mans i  els peus són més vulnerables a la congelació.
    • Utilitza guants d’un material absorbent (com el polipropilè) o de polar. Posa’t  els guants abans que se’t refredin les mans.
    • Posa’t mitjons tèrmics.
    • No oblidis fer servir un barret per protegir-te cap o una banda per a al cap per cobrir-te les orelles.
    • Si fa molt de fred, pots utilitzar una bufanda o passamuntanyes per cobrir-te la cara.
  • Beu molt líquid. No t’oblidis d’hidratar, atès que és igual d’important quan fa fred que quan fa calor. Beu aigua abans i després de fer exercici, i durant aquest, fins i tot quan no tens set. Quan fa fred, pots deshidratar-te al suar i respirar, a causa de la sequedat que produeix el vent de l’hivern.
  • Quan tornis a casa assegura’t d’escalfar-te aviat i no trigar en anar a la dutxa.
Entrenar a l’hivern

Beneficis d’entrenar amb fred

Segur que et passa com a mi que quan surten els noruegs banyant-se als llacs gelats se t’arronsa tot oi? Encara que sembli que vas a fer un sacrifici viking i que més d’una, dos i tres vegades et farà una mandra atòmica sortir a fer res per sota dels 10 graus, fer exercici amb temperatures baixes té el seu qué:

  • El fred augmenta la crema de calories. L’exercici és sens dubte una de les formes més efectives de prevenir problemes de pes, però fer exercici físic a l’aire lliure en els dies de fred augmenta la crema de calories.
  • Activa el teixit adipós marró. La major part de la nostra greix corporal s’emmagatzema com a teixit adipós blanc inactiu, que ofereix aïllament però no genera calor. En moments de fred intens,  el cos pot augmentar la despesa d’energia.
  • Combat la depressió estacional. La depressió estacional o trastorn afectiu estacional sol afectar un 6-14% de la població, especialment en zones on hi ha llargues temporades amb poca llum solar.  A més de provocar canvis d’humor i pèrdua d’energia, també està relacionada amb l’augment de pes.

És hora d’actuar! Planta cara a el fred i surt a gaudir a l’aire lliure. A entrenar! Vols que t’acompanyi?