El dolor articular

El dolor articular

A Espanya més de 5,5 milions d’habitants pateixen artrosi i gairebé 300.000 tenen artritis reumàtica, ens trobem que hi ha gairebé 7 milions de persones a Espanya diagnosticades per qüestions relatives al dolor d’articulacions. Això suposa gairebé un 15% de la població del país. Queda clar, per tant, que no és una qüestió intranscendent i que mereix un tractament en consideració. Evitar el dolor d’articulacions és molt important.

Malalties com l’artrosi, que afecta cada vegada més a les persones, es produeixen per un desgast progressiu del cartílag, podent incidir en qualsevol articulació. D’aquesta manera, les mans, els genolls, els malucs i la columna vertebral són les més afectades per aquest desgast de cartílag.

Diem que normalment s’associa amb l’edat perquè, al igual que la pell es seca o ens surten arrugues, el cartílag es desgasta amb el pas dels anys. No obstant això, en els últims anys es detecta un augment entre els joves.

Les principals causes estan associades amb l’obesitat, ja que a major pes, més gran és la pressió exercida sobre les articulacions i el desgast del cartílag. També és important l’augment de persones que practiquen esports de contacte o que impliquen un impacte directe i continuat en les articulacions.

El dolor articular

Consells per a evitar el dolor articular

Per ajudar a prevenir el dolor articular, retardant la seva aparició durant el màxim temps possible, algunes recomanacions que es poden seguir són:

  1. Realitzar exercici físic afavoreix la mobilitat articular i potencia la musculatura. De fet, protegeix les articulacions a l’enfortir els músculs que les envolten, i subministrant energia per a tot el dia.
  2. Evitar els exercicis que produeixin un impacte directe sobre l’articulació o que impliquin la repetició del mateix moviment articular un nombre elevat de vegades. Córrer, saltar o els esports de contacte suposen un risc alt en aquest sentit. Però el treball de força és el més recomanat ja que ajudarà a enfortir la musculatura que envolta les articulacions danyades.
  3. És important que l’exercici sigui adaptat a cada persona: a la seva edat, als seus limitacions i sobretot a la part afectada de la malaltia: si és una artrosi de genoll, de maluc … També cal tenir en compte si la persona feia exercici abans o no. En aquells que no han fet mai exercici, és molt important començar amb un exercici suau de forma regular i anar augmentant de forma progressiva segons la tolerància, i modificant depenent de les dificultats que presenten a l’hora de realitzar els exercicis.
  4. Mantenir un pes corporal adequat per no tibar massa les articulacions, especialment, el maluc, l’esquena i els genolls. Sabies que cada quilo de més exerceix una pressió de 5 quilos extra sobre la ròtula al baixar o pujar escales? El sobrepès és una de les principals causes de que la malaltia augmenti el seu desenvolupament de forma més ràpida.
  5. Emprar un calçat adequat amb una sola apropiada perquè sigui capaç d’absorbir l’impacte del peu contra el terra al caminar.
  6. Tenir una postura corporal adequada quan s’està de peu ajuda a disminuir el dolor articular als genolls. Com més encorbat estàs, més hauràs de compensar amb l’activitat muscular. Contraure els músculs de l’abdomen i posar l’esquena recta ajuda a tenir una bona postura i, en última instància, disminueix la pressió als genolls.

Mesures per reduir el dolor articular

Si el dolor articular ja comença a deixar-se notar, aquestes són algunes de les mesures que pots portar a terme per intentar rebaixar-lo:

  • Els banys tebis són de gran ajuda per reduir la sensació de dolor articular. Un lleuger augment de la temperatura corporal provoca la dilatació dels vasos sanguinis, de manera que el reg sanguini augmenta i facilita la relaxació i mobilitat. A més, s’allibera una major quantitat d’endorfines, que milloraran l’estat d’ànim i reduiran la sensació de dolor.
  • Dóna’t un massatge senzill per la zona per reduir la inflamació i la pressió sobre l’articulació.
El dolor articular

Prevenció i bons hàbits claus per evitar el dolor articular

En qualsevol cas, sempre serà important insistir en certs hàbits. Entre ells podem trobar un descans correcte, evitar les substàncies nocives com el tabac o el consum elevat d’alcohol i potenciar aquelles que més beneficis provoquen en el nostre organisme. En aquest sentit, cal destacar que és important mantenir una dieta adequada, que aporti a les nostres articulacions els nutrients necessaris per a romandre forts, sans i flexibles. En el proper post parlarem dels aliments més indicats per prevenir el dolor articular. Si necessites assessorament de quins són els millors exercicis o rutines pel teu cas, posa’t en contacte amb mi i ho parlem .