Què puc menjar per prevenir i/o minvar el dolor articular?

Què puc menjar per prevenir i/o minvar el dolor articular?

Un dels principals agents que s’encarrega de danyar les articulacions són els metalls pesants que s’acumulen a poc a poc en l’organisme i poden acabar per afectar-nos. Per evitar que això passi i aconseguir un bon funcionament d’aquestes és necessari seguir una dieta el més pura possible i depurativa. Per aconseguir això cal que triem a consciència els aliments més adequats.

Abans de res hem de triar els aliments més naturals possibles, deixant de banda els refinats i tractats químicament. Evitar l’excés de sucres, proteïnes animals, l’alcohol, el cafè, els aliments refinats com les farines blanques… És aconsellable que sempre triem aliments no processats i integrals que ens ajudaran a eliminar residus de l’organisme com els metalls pesants que fan que les articulacions es puguin veure ressentides amb el pas dels anys.

Tots aquests aliments generen en nosaltres una acidesa elevada, que és una de les causants dels  problemes articulars. Sobretot la llet d’origen animal és un aliment amb alta capacitat acidulant, és a dir, altera el nostre PH podent afectar les articulacions. Per contra, la ingesta de verdures i fruites ens proporciona les sals minerals necessàries perquè les articulacions es mantinguin en perfectes condicions i no es facin malbé.

Nutrients bons pels ossos

Hi ha nutrients que afavoreixen la nutrició de l’os, el metabolisme ossi, la protecció del cartílag i el seu manteniment.

Els nutrients que destaquen de manera especial són les vitamines D i C, i alguns minerals (calci, fòsfor, magnesi, silici, sofre).

  • Calci i fòsfor: complementen la formació, desenvolupament i manteniment d’ossos i dents, però s’ha de mantenir un equilibri, ja que l’abundància o manca d’un, afecta la capacitat d’absorbir l’altre.
  • Magnesi: forma part de les membranes de les cèl·lules i l’estructura òssia. Ha d’estar en equilibri amb el calci, atès que la seva manca inhibeix la síntesi de vitamina D, necessària per a la correcta mineralització òssia.
  • Silici: participa en la síntesi d’elastina i del col·lagen, que optimitzen la fixació del calci i del magnesi en els ossos i estimula la formació i mineralització òssia.
  • Sofre: el sofre es troba en el col·lagen, element que forma tendons, cartílags i lligaments.
Què puc menjar per prevenir i/o minvar el dolor articular?

Aliments recomanats per prevenir dolors articulars

Si mengem sense cap pauta potser ara és un bon moment per agafar hàbits i rutines a l’horta dels àpats. Si ja seguim una dieta podem consultar al nostre dietista o endocrí.

  • Fruits secs i Llavors: les pipes, sèsam, pinyons i ametlles tenen una gran quantitat de magnesi. Les nous, ametlles, avellanes, cacauets i fastucs aporten fibra, greix insaturat, proteïna vegetal i minerals com potassi, calci, fòsfor, ferro, zinc…
  • Les fruites seques, com les prunes, figues i dàtils contenen altes quantitats de polifenols, que milloren la massa òssia i augmenten la formació del teixit ossi, tant en condiciones normals com d’inflamació.
  • Llegums: la soja duplica el contingut en magnesi de mongetes i cigrons, i triplica el de les llenties. Les llegums contenen proteïnes vegetals i aminoàcids que és complementen  molt bé amb les dels cereals. Quan les llegums i els cereals s’associen al resultat nutritiu és millor i obtenim proteïna completa. Les  llegums també contenen minerals (calci, ferro i magnesi) i vitamines del grup B.
  • Cereals integrals: el blat, arròs integral, civada, mill i quinoa són rics en magnesi.
  • Verdures de fulla verda: altres com les bledes, espinacs i el bròquil concentren bona quantitat de magnesi.
  • Proteïna animal: els peixos, els ocells i les carns magres són riques en sofre.
  • Verdures i hortalisses: les de la família de les cols, la ceba, alls i porros contenen sofre en forma d’olis essencials.
  • Oli d’oliva: aquest producte té gran contingut d’antioxidants per als teixits.

La millor forma de cuinar

El millor, és prendre els aliments sense processar, crus, orgànics, cultivats localment i de temporada. Cuinar les verdures al vapor, o els peixos i carns a forn, pot millorar la integritat dels nutrients. Pots trobar receptes que et poden donar idees al blog i en els propers articles, com aviat arribarem a la primavera, us parlaré de les fruites i les verdures de temporada.