L’equilibri emocional

L’equilibri emocional

Durant molts anys, s’havia considerat el concepte de salut com l’absència de malaltia. Però l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a meitat de segle XX, la va definir no solament com la no presència de malalties, sinó com un estat holístic de benestar en el qual s’inclouen: benestar físic, social i mental.

El benestar mental inclou el benestar emocional, que consisteix en la capacitat de gestionar les emocions. Això no vol dir que s’hagin de reprimir aquestes, sinó tot el contrari. Reconèixer-les i acceptar-les, sentir-se còmode quan es manifesten les emocions desagradables, és sinònim d’equilibri emocional.

Estimar-se a una mateixa, mostrar-se flexible davant el canvi, i resoldre els conflictes i les tensions amb els altres, ens ajuden a mantenir l’equilibri emocional i a gaudir de la vida plenament.

L’equilibri emocional

La voluntat és clau en l’equilibri emocional

En el món en què vivim, mantenir l’equilibri emocional pot no ser sempre una tasca fàcil, perquè la societat és altament competitiva, el que pot causar un gran desgast psicològic. A més, els canvis produïts en els últims anys (com la presència de noves tecnologies) no ajuden a viure i gaudir del moment present, ni ajuden a trobar-nos amb nosaltres mateixes. Sempre estem pendents de ser el que els altres vulguin que siguem. Això perjudica el benestar mental i, per tant, el benestar físic i social.

Trobar-se amb una mateixa és una prioritat per a l’equilibri emocional, i en moltes ocasions això requereix voluntat. A més, per mantenir l’equilibri emocional és positiu adoptar una sèrie d’hàbits que et permetin estar connectada amb tu mateixa. Quan et prens el teu temps per sanejar el teu espai mental, evites la fatiga emocional.

Aquests hàbits t’ajuden a estar en harmonia amb el teu interior i amb el teu entorn.

L’equilibri emocional

10 hàbits per mantenir l’equilibri emocional

Quan el cos i la ment treballen junts per crear un entorn sa, es construeix un ambient propici per mantenir l’equilibri emocional, és a dir, es produeix un balanç emocional i mental, la qual cosa et fa més forta. Quan canvies la teva ment i la teva manera de fer les coses, canvies el teu món. Per mantenir l’equilibri emocional, pots adoptar aquests hàbits.

  1. Cos sa per tenir una ment sana
    Cal que tinguis cura el teu cos perquè la teva ment també estigui sana. L’exercici regular i la dieta equilibrada influiran positivament al teu estat anímic i en el teu nivell d’energia. Hauries de consumir poc alcohol i no fumar. La vida sana sempre té premi.
  2. Pren-te un temps per a reflexionar
    Prendre’t uns minuts a el dia per reflexionar pot ser bo per a ajudar-te a minimitzar els problemes que poden sorgir en la teva vida. Per a això, pots realitzar exercicis de meditació o simplement prendre’t uns minuts abans d’anar a dormir per repassar com t’ha anat la jornada.
  3. Connecta amb la natura
    Viure en una gran ciutat pot causar estrès i pot provocar fatiga emocional. Si és possible, entra en contacte amb la natura sempre que puguis. Passejar per la platja o per un parc gran per ajudar-te a sintonitzar el teu propi món interior amb el món exterior.
  4. Respira
    Realitzar exercicis que treballen la respiració, com els de ioga o el Mindfulness que poden guiar-te cap a la saviesa interna, oxigenar-te, i proporcionar-te un major benestar.
  5. Expressa’t
    Troba una via d’escapament creativa i pràctica. Algunes persones poden trobar que pintar o escriure  és el que els manté emocionalment equilibrats. No cal que tinguis talent, el procés de catarsi emocional és l’autèntica obra d’art.
  6. Identifica i conserva les relacions sanes
    Per mantenir un entorn sa, lluny de males vibracions, cal que identifiquis i reconeguis a les persones que t’ajuden a créixer, i aquelles que no. Aparta de la teva vida a les relacions tòxiques.
  7. Observa les teves paraules
    Això pot ser complicat. És habitual que discutim amb gent, és part de la vida. Però sé conscient de com fas això. En les situacions complicades, si has de dir alguna cosa, que no sigui en calent. Sempre pensa en la regla d’or: no li facis als altres el que no vols que et facin a tu.
  8. Marca’t intencions
    Cada dia és un dia més en la nostra evolució. Perquè l’evolució sigui positiva, identifica de manera conscient el camí que vols seguir. Busca un propòsit en la vida i observa si les teves accions van en aquesta direcció. Identifica les intencions de manera diària per dirigir el poder de la ment.
  9. Aprèn a focalitzar la teva atenció
    Relaxa’t. Estabilitza la teva consciència en el moment present.
  10. Practica la gratitud i la compassió
    Això sembla fàcil però no ho és. No importen els problemes perquè sempre hi ha alguna cosa pel que pots estar agraïda, encara que simplement sigui: poder caminar, menjar o l’abraçada d’una amiga. Això no vol dir que no calgui lluitar per viure millor, però hem de ser conscients que el sol fet d’estar vius ja és un motiu d’alegria. Cada dia abans d’anar a dormir troba alguna cosa per agrair i sent-la amb el cor.
L’equilibri emocional

L’actitud ens dona equilibri

L’actitud amb la qual afrontes la vida  determina el teu equilibri emocional. Per complicat que sembli de vegades, has de practicar la compassió cap a tu mateixa  en comptes de ser tan exigent, donar-te espai i pensar en els teus propòsits com a reptes i no com a impossibles. Recorda que tenir una vida equilibrada és tenir qualitat de vida .