Les algues no són només per embolicar sushi…

Les algues no són només per embolicar sushi...

Si encara ets de les que només han vist les algues surant all mar i et costa imaginar-te incorporant-les a la teva dieta, pren nota de tots els beneficis que les algues aporten i aprèn com preparar-les de forma senzilla i deliciosa. Incorpora les algues a la teva dieta i beneficia’t de les seves múltiples propietats. Les algues, grans desconegudes a la cuina occidental fins fa poc, estan cada vegada més de moda entre els amants del menjar saludable. Un secret que els orientals coneixen i gaudeixen des de fa més d’un segle.

Les algues marines estan considerades superaliments perquè presenten una elevada quantitat de nutrients interessants molt concentrats. Només cal consumir-les en petites quantitats per obtenir els principals beneficis de les algues marines. Entre les propietats de les algues marines destaca la seva riquesa en vitamines, minerals i fibra.

Els beneficis per a la salut de les algues marines són múltiples. Són bones per cuidar els ossos i les dents, tenen propietats antiinflamatòries, ajuden a mantenir la salut cardiovascular, prevenen l’anèmia, faciliten la digestió i són diürètiques. També són coneguts els seus beneficis per a la pell. A més, tenen un efecte saciant però amb prou feines aporten calories. ¿Se’ls pot demanar alguna cosa més?

Les algues no són només per embolicar sushi...

Els beneficis de les algues per a la salut i la pell

Les algues són riques en minerals

Entre les propietats de les algues marines destaca la seva riquesa  en minerals fonamentals per a la salut, com el iode, el ferro i el calci, entre d’altres.

Les algues marines destaquen sobretot per la seva elevada concentració de iode, un mineral fonamental per al correcte funcionament de la glàndula tiroide i que no és fàcil de trobar en aliments que no tinguin origen marí.

També és interessant l’aportació de minerals com el fòsfor i el calci que apareixen molt concentrats en les algues marines. L’espagueti de mar, per exemple, aporta molt fòsfor, mentre la hijiki és especialment rica en calci.

A més, les algues tenen una elevada concentració de ferro que a més apareix acompanyat de forma natural per la vitamina C, que afavoreix la seva absorció per part de l’organisme.

Les algues són riques en vitamines

Les algues marines contenen una elevada concentració de les vitamines més importants: A, B1, B2, C, D i E.

Cada tipus d’alga té uns nivells més alts d’unes vitamines o altres. Per això és interessant consumir diferents tipus d’algues marines, per aprofitar al màxim els beneficis de cadascuna d’elles.

Per exemple, l’alga nori té una alta concentració de betacarotè o provitamina A, que protegeix la vista, mentre que les algues espirulina i hijiki destaquen per l’aportació de vitamina B que ajuden al creixement i al correcte funcionament de les cèl·lules. L’enciam de mar i el wakame, per la seva banda, són riques en vitamines C i E.

Aquests i altres nutrients, com el seu alt contingut en fibra, són els que fan els responsables dels beneficis de les algues marines, entre els quals destaquen:

  • Les algues enforteixen els ossos.
  • Tenen propietats antiinflamatòries.
  • Ajuden a controlar el colesterol.
  • Afavoreixen la salut cardiocirculatòria.
  • Faciliten la digestió i eviten l’estrenyiment.
  • Enforteixen el sistema immune.
  • Són diürètiques i depuratives.

Algues marines: beneficis per a la pell

Segurament ara tindràs més clars els beneficis d’incorporar les algues marines a la teva dieta. Però no podem deixar de banda els beneficis de les algues per a la pell, utilitzades com a cosmètic natural.

Les algues protegeixen la pell enfront de les agressions externes, com els radicals lliures, causants de l’envelliment de la pell. A més, actuen també com a barrera protectora enfront de la contaminació i contra l’acumulació de bacteris causants de lesions com l’acne.

Les algues no són només per embolicar sushi...

Com incorporar les algues a la teva  dieta

Tot i que les algues marines són encara grans desconegudes per a molts, la veritat és que cada vegada són més els amants de l’alimentació saludable que les estan incorporant a la seva dieta. I són molts els restaurants reconeguts que comencen a treballar amb elles, aprofitant totes les seves propietats i els seus sabors únics i fascinants.

Pots trobar les algues marines fresques en alguns mercats, encara que el més habitual és comprar-les seques, ja que mantenen totes les seves propietats i són més fàcils de conservar i de preparar.

Però, com es mengen les algues? Hi ha infinites possibilitats. Pots utilitzar-les en amanides, com a guarnició, en sopes com la tradicional miso japonesa, o com a guarnició per a arrossos o pastes. També estan delicioses en batuts.

Atès que les algues tenen els nutrients molt concentrats, per aprofitar-te dels beneficis de les algues marines no cal que les consumeixis diàriament, ni en grans quantitats. Només cal incorporar-les a la dieta de manera regular.

Les algues no són només per embolicar sushi...
Foto: Expogourmet magazine

Coneix les algues marines més beneficioses

Ara que ja coneixes les múltiples propietats de les algues marines, és el moment de familiaritzar-te amb les més beneficioses per a la salut i les més delicioses.

  • Espirulina És una microalga de color verd blavós que és una autèntica bomba de vitamines i minerals. Tant és així, que la hi ha arribat a denominar ‘or blavós’, per la quantitat de propietats que té. És molt nutritiva i té vitamines a, b, c i d. A més, aporta ferro i altres minerals com el fòsfor o el magnesi i àcids grassos omega 3. Entre els beneficis d’aquesta alga, aporta energia, de manera que és ideal per als esportistes. I és rica en proteïnes. És efectiva per combatre l’anèmia i una gran aliada contra el colesterol. Generalment es consumeix en pols, afegint-la a qualsevol altre aliment cuinat o cru.
  • Espagueti de mar És una de les algues europees que més es consumeixen. Té forma d’espagueti, d’aquí el seu nom popular, i se sol cuinar cuita, fregida o arrebossada. Destaca per la seva aportació de calci i és perfecta per controlar el colesterol, la tensió i el tracte intestinal.
  • Nori L’alga nori és de les més conegudes, ja que és la que es fa servir, torrada, en les làmines que recobreixen el sushi. També es pot prendre en pols o en flocs com a condiment. És rica en vitamina a i omega 3. S’utilitza molt per evitar o tractar els problemes de la pell.
  • Wakame És una de les algues que el seu consum està més estès. Simplement hauràs de hidratar-la i posar-la en sopes, amanides o guisats de tota mena. També es pot prendre crua, bullida o en pols. És rica en iode, calci, fòsfor i magnesi, entre d’altres minerals. A més, aporta fibra molt digestiva i és una gran aliada del sistema circulatori.
  • Kombu Aquesta alga destaca especialment pel seu alt contingut en minerals i fibra. Ajuda a millorar la digestió d’altres aliments i és bona per mantenir el sistema nerviós en perfectes condicions. A més, és l’alga que major concentració de potassi té i una gran aliada per al fetge i contra el colesterol.
  • Dulse Les algues dulse ressalten per la seva elevada aportació de ferro, el que les fa estupendes per mantenir a ratlla l’anèmia. Hidrátala i incorpora-la  en qualsevol plat i aprofita les propietats d’aquesta alga.
  • Agar agar L’elevat contingut en fibra de l’alga agar agar fa que estigui especialment indicada per tractar problemes d’estrenyiment i també contra l’obesitat. També és útil per mantenir a ratlla el colesterol i la diabetis. Habitualment es fa servir per a l’elaboració de gelatines.
  • Hijiki L’alga hijiki, de color marró, és rica en vitamines a i b, així com en minerals com el calci, ferro, magnesi i iode. Col·labora en l’enfortiment dels ossos, cabell i ungles, prevé l’anèmia i ajuda a el sistema immunitari i al sistema digestiu, entre altres propietats. S’acostuma a consumir bullida o cuinada al foc juntament amb verdures.

Existeixen més 100 varietats d’algues al mercat i com he comentat abans amb elles pots fer amanides, sopes, acompanyaments… Les has provat mai? Ja tens els teus plats estrella amb algues? Comparteix-los als comentaris i en el propers post farem alguna recepta perquè veieu que cuinar amb algues és fàcil, fàcil.