Cireres, fruita d’estiu

Cireres, fruita d'estiu

Amb la calor també arriben les cireres. Es tracta d’una de les fruites més “poderoses” que existeixen. Ens aporten excel·lents beneficis nutricionals i a més és baixa en calories.

Des de fa anys que la cirera és considera com una de les millors fruites per depurar l’organisme, alliberant-ho de les toxines. Té molt bones propietats netejadores gràcies a les antocianines, que són les que li proporcionen aquest pigment de color morat. Són capaces de neutralitzar  els radicals lliures, responsables de malalties degeneratives com ara l’Alzheimer, el càncer o l’artritis.

Protegeixen el cor i afavoreixen la circulació de la sang, ajuden a mantenir en bon estat  els capil·lars de la retina ocular.

D’altra banda, la cirera aporta vitamina C i aminoàcids, ideals per a la prevenció de l’envelliment de la pell, la cura de cabell i de les ungles. També ens protegeix de les arrugues, la flacciditat i les taques de la dermis.

Està recomanada la ingesta d’aquesta fruita per combatre els símptomes i problemes relacionats a l’osteoporosi, sobretot en les dones en l’etapa de la menopausa. Això es deu al fet que la cirera conté ferro i calci. Serveix també per prevenir o tractar l’anèmia ferropènica i els problemes de formació de dents. Ha d’estar inclosa en l’alimentació dels nens que encara no li han crescut les dents permanents.

Cireres, fruita d'estiu

Les grans propietats de les cireres

A manera de resum i com un complement al que s’ha dit anteriorment, val la pena destacar quins són els beneficis més importants que té aquesta fruita pel nostre cos:

  • Com he dit abans, tenen una gran quantitat d’antioxidants que ajuden a reduir malalties cardíaques, el càncer o l’artritis.
  • Són una de les poques fonts de melatonina, un compost que serveix per regular el ritme del cor i els cicles de la son, sent ideals per als que pateixen d’insomni o cansament crònic.
  • Es tracta d’una excel·lent font de betacarotè o vitamina A, unes 20 vegades més que les maduixes o els nabius.
  • Són riques en vitamines C i E, ferro, fibra, àcid fòlic, potassi i magnesi.
  • Permeten reduir els símptomes de la gota i l’artritis, així com la inflamació i la retenció de líquids.
  • Són molt bones per a la salut digestiva, al ser una font immillorable de fibres.
  • Les cireres són antiinflamatòries. S’aconsellen en el cas de dolors musculars o en els  tendons, sent un aliment molt consumit pels corredors o atletes després dels entrenaments.
  • Tenen propietats desintoxicants i remineralitzants.
  • Ajuden a eliminar l’àcid úric de la sang.
  • Tenen un efecte laxant a causa de la seva aportació d’aigua, potassi i fibra.
  • Eviten la degeneració cel·lular per la seva riquesa en flavonoides.
  • Es recomanen en els pacients amb hipertensió, pacients amb còlics de ronyó i malalts cardíac o renals.
Cireres, fruita d'estiu

Les cireres a la nostra dieta

La temporada de la cirera és curta, estant en el seu moment òptim de consum de maig a juliol, no només com a ingredient per a la rebosteria, també per les podem incloure en amanides o prendre-les com a snack. Ja has provat el gaspatxo amb cireres o fer salses amb iogurt? Si tens altres idees pots deixar-les als comentaris!