L’alimentació i els ovaris poliquístics

L’alimentació i els ovaris poliquístics

La síndrome d’ovaris poliquístics està causat per un desequilibri en les hormones sexuals femenines. Una dieta adequada prevé i redueix símptomes.

Al voltant d’un 10% de les dones espanyoles en edat reproductiva pateixen la síndrome d’ovaris poliquístics (SOP), un trastorn metabòlic associat a tenir nivells elevats d’hormones masculines (andrògens) que es poden transformar en estrògens. Es diagnostica a través d’una analítica de sang.

La síndrome té relació amb la resistència a la insulina: l’organisme no reacciona a l’acció d’aquesta hormona i la glucosa no entra en els teixits, amb el que es queda al torrent sanguini i augmenta la probabilitat de patir diabetis.

Alguns dels símptomes més comuns són uns ovaris plens de quists, hirsutisme, acne, sobrepès, irregularitat en els períodes menstruals, caiguda de cabells o infertilitat.

Quins aliments són recomanables per preveure el SOP?

Per poder prevenir o alleugerir la síndrome d’ovaris poliquístics, és vital realitzar un canvi alimentari.

Cal reduir els carbohidrats i procurar una aportació extra de proteïnes i greixos saludables amb acció antiinflamatòria, a més de mantenir en bon estat el sistema digestiu i la seva microbiota.

A més, segons la medicina tradicional xinesa, la síndrome es deu a un excés d’humitat en el meridià de fetge. Cal afavorir la desintoxicació hepàtica, fer esport i cuidar les emocions.

Aquests aliments et poden ajudar a inclinar la balança cap a una dieta que equilibri tots aquests fronts:

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Patata refrigerada, per alimentar el colon

La patata bullida amb pell i refrigerada durant com a mínim 24 hores canvia el seu midó gelificat per midó de tipus resistent, que no s’absorbeix en l’intestí i “alimenta” directament els bacteris del còlon.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Mores riques en antioxidants

Contenen elevades quantitats d’antioxidants, que fan front als processos inflamatoris. Aquest tipus de fruita és la més baixa en sucres.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Nous de macadàmia, amb greixos saludables

Aquestes nous contenen greixos saludables, però a diferència d’altres llavors no són tan riques en omega-6 i no afavoreixen processos inflamatoris.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Canyella, en pols o en branca

La canyella, una espècia que aporta gust dolç a les nostres preparacions i infusions, és una de les millors per regular els nivells de sucre en sang. Cal usar-la diàriament, en pols o en branca, per beneficiar-se de les seves grans propietats.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Alvocat ric en àcid oleic i vitamina E

L’alvocat, una de les millors fonts de greixos saludables i de vitamina E, és imprescindible per al correcte funcionament de l’aparell reproductor i, a més, és antioxidant i molt antiinflamatori.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Kimchi per cuidar la teva microbiota

És una preparació coreana que pot incloure col, ceba, pebrot i pastanaga, entre d’altres ingredients, i que s’elabora deixant-los fermentar. Aquestes hortalisses disminueixen la formació d’estrògens i el kimchi en si, a més, nodreix la flora intestinal.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Carxofes, depuratives

Les seves substàncies “amargants” ajuden a la funció hepàtica i la seva fibra alimenta la microbiota intestinal. És important consumir verdures de sabor amarg perquè afavoreixen la depuració.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Espàrrecs, una ajuda desintoxicant per al fetge

Molt depuratius, ajuden al fetge a desintoxicar i són rics en clorofil·la. A més, com la majoria de verdures, aporten fibres que alimenten la flora intestinal.

L’alimentació i els ovaris poliquístics

Porros per prevenir l’excés de estrògens

A l’igual que cebes i alls, els porros ajuden a reduir la formació d’estrògens, són rics en fibra i afavoreixen el fetge i les seves funcions de depuració.

Cor tranquil, cos descansat i ment desperta, cerca el teu equilibri

La majoria de les filosofies orientals dient que si no tenim equilibri serem més propensos a tenir malalties. La mala alimentació, la falta d’exercici, l’estrès no ens ajuden. La síndrome d’ovaris poliquístics és el típic cas on una bona alimentació exercici i bons hàbits faran que no aparegui o remeti. Necessites ajuda per posar en ordre els teus hàbits alimentaris? Visita la web i veuràs com et puc donar un cop de ma