L’alimentació i els ovaris poliquístics

La síndrome d’ovaris poliquístics està causat per un desequilibri en les hormones sexuals femenines. Una dieta adequada prevé i redueix símptomes.

Al voltant d’un 10% de les dones espanyoles en edat reproductiva pateixen la síndrome d’ovaris poliquístics (SOP), un trastorn metabòlic associat a tenir nivells elevats d’hormones masculines (andrògens) que es poden transformar en estrògens. Es diagnostica a través d’una analítica de sang.

La síndrome té relació amb la resistència a la insulina: l’organisme no reacciona a l’acció d’aquesta hormona i la glucosa no entra en els teixits, amb el que es queda al torrent sanguini i augmenta la probabilitat de patir diabetis.

Alguns dels símptomes més comuns són uns ovaris plens de quists, hirsutisme, acne, sobrepès, irregularitat en els períodes menstruals, caiguda de cabells o infertilitat.

Quins aliments són recomanables per preveure el SOP?

Per poder prevenir o alleugerir la síndrome d’ovaris poliquístics, és vital realitzar un canvi alimentari.

Cal reduir els carbohidrats i procurar una aportació extra de proteïnes i greixos saludables amb acció antiinflamatòria, a més de mantenir en bon estat el sistema digestiu i la seva microbiota.

A més, segons la medicina tradicional xinesa, la síndrome es deu a un excés d’humitat en el meridià de fetge. Cal afavorir la desintoxicació hepàtica, fer esport i cuidar les emocions.

Aquests aliments et poden ajudar a inclinar la balança cap a una dieta que equilibri tots aquests fronts:

Patata refrigerada, per alimentar el colon

La patata bullida amb pell i refrigerada durant com a mínim 24 hores canvia el seu midó gelificat per midó de tipus resistent, que no s’absorbeix en l’intestí i “alimenta” directament els bacteris del còlon.

Mores riques en antioxidants

Contenen elevades quantitats d’antioxidants, que fan front als processos inflamatoris. Aquest tipus de fruita és la més baixa en sucres.

Nous de macadàmia, amb greixos saludables

Aquestes nous contenen greixos saludables, però a diferència d’altres llavors no són tan riques en omega-6 i no afavoreixen processos inflamatoris.

Canyella, en pols o en branca

La canyella, una espècia que aporta gust dolç a les nostres preparacions i infusions, és una de les millors per regular els nivells de sucre en sang. Cal usar-la diàriament, en pols o en branca, per beneficiar-se de les seves grans propietats.

Alvocat ric en àcid oleic i vitamina E

L’alvocat, una de les millors fonts de greixos saludables i de vitamina E, és imprescindible per al correcte funcionament de l’aparell reproductor i, a més, és antioxidant i molt antiinflamatori.

Kimchi per cuidar la teva microbiota

És una preparació coreana que pot incloure col, ceba, pebrot i pastanaga, entre d’altres ingredients, i que s’elabora deixant-los fermentar. Aquestes hortalisses disminueixen la formació d’estrògens i el kimchi en si, a més, nodreix la flora intestinal.

Carxofes, depuratives

Les seves substàncies “amargants” ajuden a la funció hepàtica i la seva fibra alimenta la microbiota intestinal. És important consumir verdures de sabor amarg perquè afavoreixen la depuració.

Espàrrecs, una ajuda desintoxicant per al fetge

Molt depuratius, ajuden al fetge a desintoxicar i són rics en clorofil·la. A més, com la majoria de verdures, aporten fibres que alimenten la flora intestinal.

Porros per prevenir l’excés de estrògens

A l’igual que cebes i alls, els porros ajuden a reduir la formació d’estrògens, són rics en fibra i afavoreixen el fetge i les seves funcions de depuració.

Cor tranquil, cos descansat i ment desperta, cerca el teu equilibri

La majoria de les filosofies orientals dient que si no tenim equilibri serem més propensos a tenir malalties. La mala alimentació, la falta d’exercici, l’estrès no ens ajuden. La síndrome d’ovaris poliquístics és el típic cas on una bona alimentació exercici i bons hàbits faran que no aparegui o remeti. Necessites ajuda per posar en ordre els teus hàbits alimentaris? Visita la web i veuràs com et puc donar un cop de ma 😉

Deixa un comentariEquilibra't 2017 © Tots els drets reservats.