Els beneficis de l’exercici físic per reduir l’estrès

Els beneficis de l’exercici físic per reduir l’estrès

Tothom parla de l’estrès com si fos una cosa normal i no hauria de ser així. Primer perquè estar constantment “dels nervis” pot portar a efectes secundaris i malalties no desitjades i desprès perquè moltes vegades confonem l’estrès amb altres malalties.

Els beneficis de l’exercici físic per reduir l’estrès

Què és l’estrès?

L’estrès es pot definir com un conjunt de reaccions fisiològiques que es produeixen quan una persona pateix un estat de tensió nerviosa, producte de diverses situacions en l’entorn laboral o personal: sobreesforç, ansietat, situacions traumàtiques que s’han viscut, etc.

Hi ha diversos tipus d’estrès:

  • Estrès “normal”: les reaccions fisiològiques que es produeixen en el nostre cos a determinades situacions i que es defineixen com a estrès són en realitat normals, fins a cert punt. Una mica d’estrès i ansietat ens pot ajudar a afrontar i superar algunes situacions difícils.
  • Estrès patològic: quan l’estrès es produeix intensament durant períodes prolongats, és molt probable que provoqui problemes físics i psicològics, convertint-se en un estrès crònic i nociu que pot provocar crisis de plor, depressió i diverses condicions físiques.
  • Estrès post-traumàtic: és el que es produeix després que una persona hagi experimentat algun tipus d’aterridor esdeveniment, com un accident de trànsit, un atracament o un desastre natural. Com a resultat d’aquests traumes, la persona sovint té pensaments aterridors relacionats amb la situació que van viure. Aquest tipus d’estrès pot aparèixer en persones de totes les edats, però els nens són particularment propensos a això.
  • Estrès laboral: l’estrès laboral és un conjunt de reaccions nocives, emocionals i físiques, que es produeixen quan les demandes en el lloc de treball superen els recursos, habilitats i/ o necessitats del treballador.
Els beneficis de l’exercici físic per reduir l’estrès

La importància de l’exercici físic per reduir l’estrès

L’absència d’activitat física sempre ha estat un factor de risc mortal a nivell mundial. Infinitat de malestars, indisposicions i múltiples crisis emocionals, es poden patir durant molt de temps arribant a produir la mort per un desgast emocional. És important doncs iniciar un exercici físic que disminueixi l’estrès diari i ajudi amb el progrés d’un millor estat de salut física i mental com una arma de defensa contra qualsevol malaltia.

Quan es té inactivitat física, esgotament emocional i despersonalització són factors que s’associen directament amb la baixa realització personal, el sedentarisme i l’estrès. Per contra  les persones físicament actives presenten menors nivells d’ansietat.

 En resum: l’exercici físic pot enfortir i donar millora a  la teva salut mental, cooperant amb el cervell per suprimir l’estrès.

Practicar exercici físic en qualsevol forma, augmenta els nivells d’endorfines i et sentiràs molt millor davant les preocupacions quotidianes .

El sistema cardiovascular es comunica amb el sistema renal. Els dos sistemes esmentats controlen el sistema nerviós central i el sistema simpàtic.

Si ets cada dia més sedentari, el teu cos serà menys efectiu davant els indicadors de l’estrès.

Beneficis de l’exercici físic per disminuir l’estrès
Posar el teu cos en moviment a una intensitat moderada com caminar, anar en bicicleta, ioga o fer altres esports et donarà beneficis notables a la teva salut contrarestant possibles danys per accidents o deteriorament del teu cos. Així que fer una mica d’exercici físic és millor que no fer res, si realitzes aquesta activitat de forma regular i adequada aconseguiràs:

  • Aconseguir meditació en moviment.
  • Millorar el teu estat d’ànim.
  • Reduir la sensació d’estrès.
  • Augmentar l’optimisme, resiliència i flexibilitat cognitiva.
  • Autoregular la intensitat de la ira, ansietat, tristesa i depressió.
  • Prevenir l’obesitat emocional.
  • Mantenir el cos i ment sans.
  • Enfortir la teva salut emocional.
  • Controlar els alts i baixos emocionals.
  • Aconseguir sentir-te enèrgic i més productiu.
Els beneficis de l’exercici físic per reduir l’estrès

L’exercici sempre serà el millor medicament contra l’estrés

Facis el que facis, no pensis en l’exercici com una altra cosa a la teva llista de coses a fer. Troba una activitat que t’agradi, ja sigui un partit de tennis actiu, un moment per meditar o una passejada fins al parc, i fes que formi part de la teva rutina habitual. Qualsevol forma d’activitat física pot ajudar-te a relaxar-te i convertir-te en una part important del teu enfocament per alleujar l’estrès. Si no saps per on començar, contacta amb mi i t’ajudaré .