5 receptes de tardor de cullera

Arriba la tardor i, amb ella, els productes de temporada que segur que estaves esperant! El moniato, la carbassa, els bolets, la xirivia, la magrana, les figues, el caqui, la xirimoia, les castanyes … Aliments de colors intensos, gustos deliciosos i carregats de nutrients.

En aquest post et proposo unes receptes perquè puguis aprofitar molts d’aquests aliments que trobem durant els mesos de tardor. Bon profit!

Porridge groc

Ingredients

  • 1 tassa de llet d’arròs i cúrcuma
  • ½ tassa de flocs de civada
  • Per acompanyar: pera, gerd i magrana; xocolata negra trossejada (a partir del 70% de cacau) i ametlles trossejades

Elaboració

Posar la llet i la civada en un cassó  a foc mitjà.

Remenar mentre es cuina lentament fins que es converteixi en una preparació cremosa.

En el fons d’un bol o un pot, posar la xocolata trossejada i abocar el porridge calent per sobre. Posar els fruits secs picats per sobre.

En un altre recipient, abocar el porridge i afegir  la fruita fresca.

Són fantàstics per menjar a mig matí a la feina o per després d’entrenar.

Moniato amb rossinyols

Ingredients (per a 3-4 persones)

  • 5-6 moniatos mitjans
  • Rossinyols (o altres bolets de temporada)
  • Oli d’oliva
  • Alls tendres
  • 1 grapat d’avellanes
  • ½ cullera petita de pebre negre mòlt
  • 1 mica de sal marina
  • 1 mica de pebre vermell
  • 1 mica de cúrcuma
  • Un grapat de fulles de menta fresca

Elaboració

Preescalfar el forn a 185 ºC. Rentar els moniatos i fer rodanxes fines només per la part de dalt. El truc és posar-los entre dues culleres de fusta, així el ganivet no anirà fins a baix. Posar els moniatos en una safata de coure i ruixar amb oli d’oliva, una mica de sal i pebre, amb la part tallada cap amunt. Enfornar uns 45 minuts.

Mentre es fan els moniatos, preparar el saltejat amb una mica d’oli d’oliva. Primer, ofegar una mica els alls tendres ben picats. Després, afegir els bolets trossejats, les avellanes picades, un pessic de pebre vermell i una mica de cúrcuma durant uns 15 minuts .

Per servir, posar en cada plat un parell de moniatos i, per sobre, repartir una mica el saltejat de bolets i les fulles de menta fresca ben picada.

Crema de moniatos

Ingredients per a la crema

  • 3 moniatos mitjans
  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva
  • 1 ceba mitjana
  • 2 grans d’all
  • 1 cullerada sopera de romaní fresc picat
  • la ratlladura d’una llimona
  • 2 tasses de brou de verdures
  • 1 tassa d’aigua mineral
  • Una mica de nata líquida vegetal de coco (per decorar)

Ingredients per les crackers de romaní:

  • 2 “tortitas” integrals
  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva
  • 2 cullerada sopera de romaní fresc picat
  • 1 cullerada petita d’all en pols
  • Una mica d’aigua per hidratar les “tortitas”

Elaboració

Escalfar l’oli en un cassó i saltar els moniatos, la ceba i l’all durant uns 10 minuts.

Afegir el romaní picat, la ratlladura de llimona, el brou de verdures i l’aigua. Portar a l’ebullició i baixar el foc, deixar cuinar uns 15 minuts i triturar fins aconseguir una textura suau.

Decorar cada tassa o bol amb un rajolí de nata líquida.

Crackers de romaní: Tallar les “tortitas” en tires mitjanes amb un ganivet o un tallapizzes. Hidratar una mica amb aigua. Barrejar l’oli, el romaní i l’all en pols en un bol i impregnar les “tortitas”.

Preescalfar el forn a 210 ºC. Escampar les tires sobre una safata de forn amb paper per coure, procurant que no s’enganxin.

Coure al forn a 210 ºC  (alçada mitja) durant 10 minuts o fins que es daurin i quedin cruixents.

Crema de tardor

Ingredients (per a 3 persones)

  • 600 g de coliflor neta i tallada a flors
  • 250 g de ceba seca, tallada a daus
  • 120 g de castanyes cuites *
  • 100 g de xirivia, tallada a daus
  • 60 ml d’aigua de mar
  • Oli d’oliva
  • aigua mineral
  • 3 ous

* Es poden comprar ja cuites o bé bullir 20 minuts (prèviament s’ha de fer un tall al mig de la castanya), deixar refredar una mica i pelar de seguida: resulta molt més fàcil treure la pell.

Guarnicions

  • Llavors de rosella
  • Oli d’oliva
  • Brots de ruca
  • castanya picada
  • Pebre acabat de moldre

Elaboració

Posar a escalfar 1 c.s. d’oli d’oliva en una cassola; afegir la ceba i saltejar amb una mica de sal durant uns 4-5 minuts. Si cal, afegir una mica d’aigua mineral per evitar que es cremi.

Afegiu-hi la coliflor, la xirivia, l’aigua de mar i l’aigua mineral fins a cobrir només 1/3 de les verdures. Bullir a foc mitjà i tapat durant 15-20 minuts o fins que les verdures estiguin ben tendres.

Batre juntament amb les castanyes cuites i pelades fins aconseguir una textura fina i cremosa. Si cal, ajustar la textura amb més aigua mineral.

Tornar a posar la crema a la cassola i portar a l’ebullició. Baixar el foc i afegir les clares. Remenar enèrgicament fins que surtin uns fils blancs, que indiquen que ja estan cuites les clares.

Servir la crema ben calenta amb les guarnicions i el rovell d’ou a sobre. Deixar reposar 2 minuts perquè la mateixa calor de la crema cogui lleugerament el rovell.

Crema dolça de tardor

Ingredients (per a 2 persones)

Per a la crema

  • 1 remolatxa gran
  • 1 pastanaga gran
  • 1 caqui ben madur
  • 1 magrana, desgranada
  • 2 figues ben madurs
  • Per a la nata d’ametlles
  • 1/4 de tassa d’ametlles crues pelades
  • 1/4 de tassa d’aigua filtrada o de font
  • 1 llimona, el suc
  • 1 mica de nou moscada, acabada de moldre
  • 1 mica de sal

Per decorar

  • Un grapat de bolets (xiitake, maitake, trompetes de la mort, rossinyols …)
  • 1 llimona, el suc
  • 1 mica de sal
  • 2 cullerada petita d’oli d’oliva

Elaboració

Tallar els bolets a trossets i barrejar-los amb el suc de llimona, la sal i una cullerada sopera d’oli d’oliva.

Fer un petit massatge amb els dits fins que els bolets s’estovin i deixar macerar mentre es prepara la crema.

Rentar la remolatxa i la pastanaga.

Tallar en trossos grans i afegir a una batedora de got.

Afegir les figues i el caqui amb la pell, obrint-se prèviament per assegurar-se que no es posen també les llavors.

Afegir els grans de magrana, però reservant uns quants per decorar.

Batre la crema fins a obtenir una textura molt suau i servir en plats o bols.

Per fer la nata, combinar tots els ingredients en una batedora de got i batre fins a obtenir una barreja molt suau i sedosa.

Decorar les cremes amb la nata d’ametlles, l’oli d’oliva, els grans de magrana reservats i els bolets al gust.

Aprofita els ingredients de temporada!

Avui t’he parlat de plats de cullera però la tardor i les seves festes deixen receptes com els panellets, que poden tenir la seva versió saludable. Al blog trobaràs moltes alternatives i idees per menjar bé, sa i disfrutar de les verdures, els bolets i les fruites d’aquest mesos.

Deixa un comentari



Equilibra't 2017 © Tots els drets reservats.