Receptes amb castanyes

Com ja he agafat per costum, desprès d’un post sobre les bonances d’un aliment faig, el corresponent articles amb receptes.

Castanyes rostides al microones: la recepta més fàcil

Les castanyes rostides són una recepta tradicional que sovint s’elabora al forn convencional, però podem facilitar molt la tasca i reduir els temps de cocció utilitzant el microones.

Així, podem rostir castanyes al microones en només dos minuts, només necessitem unes 10-12 unitats de castanyes i si volem donar sabor, una mica de sal.

Començarem fent un tall longitudinal (amb ganivet o tenalles especials per obrir castanyes) que permeti l’ingrés d’aire des de l’exterior. És important que cada castanya tingui un tall que separi la seva closca externa i també que trenqui la pell interna, ja que en cas contrari en acumular vapor durant la cocció pot explotar dins del microones.

Amb la pell de les castanyes tallada, les col·loquem en un recipient apte per a microones i cuinem durant dos minuts i mig a màxima potència (per a la quantitat de castanyes abans assenyalada).

Retirem del microones deixem refredar i pelem. Si la pell no es retira fàcilment davant del frec de les mans potser necessiten uns segons més de cocció.

En aquest moment afegim sal si desitgem i ja estan llestes per consumir.

Albergínies farcides de xampinyons i castanyes al microones

Ingredients per a 2 persones:

  • 2 albergínies petites
  • 200 gr. xampinyons o bolets
  • 100gr. de castanyes cuites i pelades
  • 100 g ceba tendra
  • 1 gra d’all
  • 40 ml formatge fresc batut desnatat
  • Una mica de formatge ratllat
  • Farigola seca
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre mòlt
  • Sal

Preparació

Renteu, assequeu i talleu l’extrem de les albergínies. Dividir en dues meitats amb un tall longitudinal. Fer uns talls a la carn de la l’albergnia, pintar amb una mica d’oli i coure al microones durant uns 8 minuts. Comproveu que estiguin ben cuites i torneu a escalfar si calgués.

Renteu els campinyons i piqueu-los bé. Picar la ceba tendra i el dent d’all. Poseu a escalfar un parell de cullerades d’oli en una paella o cassola i poseu la ceba tendra amb l’all. Afegir els xampinyons i fer unes voltes. Incorporar la carn de les albergínies, procurant no trencar la pell. Afegir les castanyes lleugerament trossejades. Salpebrar i afegir la farigola al gust. Abaixar el foc i cuinar tot junt fins que la barreja estigui melosa. Omplir les albergínies. Coronar amb unes cullerades de formatge crema, un cop de pebre negre i formatge ratllat. Torneu a cuinar al microones uns 5 minuts, amb la funció de gratinar.

Estofat de bolets, poma i castanyes

Ingredients (per a 2 persones)

  • 12 castanyes pilonges cuites
  • 2-3 xampinyons
  • 2-3 shiitakes
  • 2 grapats de rossinyol o trompeta groga
  • 1 ceba mitjana
  • 1 gra d’all gran
  • 1 poma golden
  • Aigua mineral
  • Oli d’oliva verge extra
  • Tamari
  • Sal marina
  • Llorer
  • Farigola

Preparació

Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra.

Pelar i tallar la ceba a mitges llunes i saltejar durant 7 minuts a foc mitjà.

Afegir l’all picat i saltejar 3 minuts més.

Llaminar els xampinyons i els xiitakes i posar a la paella, amb els rossinyols.

Afegir 2-3 fulles de llorer i unes branquetes de farigola. Saltejar uns 5 minuts.

Afegir castanyes, juntament amb un fons d’aigua (aproximadament 1 dit) i 2 cullerades soperes de tamari. Barrejar i cuinar tapat uns 15 minuts.

Pelar la poma i tallar en mitja llunes.

Afegir la poma a la paella i cuinar tapat uns 5 minuts més. Si l’aigua s’evapora, afegiu-hi un rajolí més que no s’enganxi.

Quan la poma estigui tendra, apagueu el foc i retireu-ho.

Serviu tal qual o amb un ou poché per sobre.

Crema de castanyes

Els ingredients

  • 1 Quilo de castanyes
  • 220 ml de llet
  • 90 ml d’oli d’oliva extra verge
  • Un pessic de sal

Preparació

Poseu les castanyes a coure en una olla amb aigua i un pessic de sal. Passats uns 20 minuts retira-les i quan puguis manipular-les, pela-les. Disposa-les en un bol i aboca-hi la llet calenta, tritura les castanyes mentre escalfes l’oli. Incorpora-la a la barreja amb una altra mica de sal i continua triturant.

Si vols alleugerir la consistència, afegeix una mica més de llet  i llest.

Guarda el puré en pots hermètics i reserva’l a la nevera.

Les castanyes, un clàssic de la tardor que es pot convertir en un bàsic de la teva cuina

Les castanyes són molt versàtils a la cuina i amb elles podem preparar nombrosos plats, tant dolços com salats, utilitzar-los per engreixar brous, preparar pastissos, cremes i moltes altres preparacions. Aprofita-les al màxim! I Recorda que si vols veure més receptes només has de navegar pel blog 😉

Deixa un comentari



Equilibra't 2017 © Tots els drets reservats.