Mona de pasqua saludable

Mona de pasqua saludable

La mona de Pasqua forma part de la nostra tradició i és el regal que ofereixen els padrins i les padrines als seus fillols i filloles per al dia de Pasqua. Simbolitza la fi del període d’abstinència de la Quaresma cristiana. Allò que era un costum basat en creences religioses és avui una pràctica molt popular i menys vinculada al credo.

La mona de Pasqua sol comprar-se en pastisseries i, en general, és un tipus de producte força poc saludable, elaborat a partir d’ingredients barats com farines refinades, sucres i greixos de baixa qualitat. Com passa amb altres festes que ens reuneixen al voltant de la taula, el dia de la mona, la salut queda aparcada, com si aquesta fos incompatible amb un dinar familiar.

Receptes dolces i sanes: les 3 regles

Avui voldria donar-vos les meves 3 regles bàsiques a l’hora de preparar un pastís o qualsevol recepta dolça per compartir (unes galetes, per exemple). És una manera fàcil d’aconseguir que el nostre petit caprici no faci malbé la nostra salut. Es tracta d’escollir els ingredients amb uns criteris concrets que procedeixo a explicar-vos.

Mona de pasqua saludable

1ª regla: useu farines integrals i millor si són ecològiques

Les farines són la base de gairebé qualsevol galeta o pastís. Com passa amb molts ingredients, aquestes poden ser aliments més o menys interessants. A les nostres receptes intentarem prioritzar les farines integrals; és a dir, aquelles que tenen tots els components del cereal i no les que són blanques o refinades. A aquestes darreres se’ls ha extret la pellofa i el germen del cereal, que és justament on es troba el seu poder nutricional. Les farines refinades, a més d’aportar calories buides, són perjudicials per a l’intestí i signifiquen un augment de la glucosa a la sang més abrupte.

En aquest punt, que siguin ecològiques també és un aspecte força clau perquè els residus de l’agricultura convencional es dipositen principalment a la pellofa dels nostres cereals i, per tant, una farina integral provinent d’aquest tipus de producció tindrà agrotòxics. Si és de producció ecològica, aleshores tenim la garantia que aquestes substàncies no es troben al nostre ingredient.

2ª regla: endolceu amb aliments naturalment dolços

Hi ha una varietat tan àmplia d’ingredients endolcidors que ja no sabem per on començar. La meva recomanació és que, sempre que la recepta ho permeti, intentem endolcir amb fruita fresca (plàtan, compota de poma, remolca!) o seca (dàtils, panses de raïm, orellanes). Les espècies dolces, com la canyella o la vainilla són igualment una gran alternativa. Després, a l’univers dels endolcidors processats, hi ha un gran ventall de possibilitats, però tots són menys interessants que qualsevol dels aliments dolços de forma natural.

3ª regla: sí o sí, oli d’oliva o de coco (verge, sempre)

Els greixos, també, poden ser boníssims o dolentíssims. Hi ha molts greixos vegetals saludables, però pocs que tolerin bé un forn i aquí hi ha el gran secret. Un oli de lli o de gira-sol pot ser molt interessant si està extret de manera respectuosa i per procediments mecànics, però no és pas una bona alternativa si volem aplicar calor a la recepta. Són greixos que només s’han d’usar en fred (per exemple, per amanir una amanida o en una recepta raw) ja que s’oxiden fàcilment.

Nosaltres triarem per a les nostres receptes dolces, l’oli de coco i d’oliva perquè, encara que són greixos vegetals, resisteixen perfectament la calor del forn, sense rovellar-se. Això té a veure amb la quantitat de saturacions. Com més saturat és un greix, menys làbil és.

Gairebé totes les receptes són versionables cap a aquest tipus d’ingredients. Però si no us animeu a fer proves, hi ha un munt (cada vegada més) de receptes a internet de blocaires que han apostat per la rebosteria saludable.

En aquesta Pasqua us animo que doneu el pas i oferiu als vostres fillols i fillols una mona diferent, feta amb ingredients de bona qualitat, casolana, i segurament deliciosa. Es tracta d´un gest d´amor que, a més, significarà un gran pas cap a una alimentació més sana.

Mona de pasqua saludable

Recepta de la mona de pasqua saludable

Ingredients

Per a 12 persones

  • Farina de blat integral 500 g
  • Llevat sec 10 g
  • Llet 150 ml
  • Ous 1
  • Clares d’ou 2
  • Dàtil 5
  • Aigua quantitat necessària
  • Sal a gust
  • Stevia 5 g
  • Oli d’oliva verge extra 50 ml
  • Ratlladura de taronja d’una unitat
  • Ratlladura de llimona d’una unitat
  • Ous cuits 12

El·laboració

  • Dificultat: Mitjana
  • Temps total 4 h 20 m
  • Elaboració 4 h
  • Cocció 20 m
  • Repòs 3 h

Per elaborar aquesta mona de Pasqua Saludable començarem col·locant els dàtils en aigua fins que quedin submergits a la mateixa i deixarem hidratar al voltant d’una hora. Quan la pell dels dàtils comenci a sortir-se col·locarem en una batedora tota la barreja (amb tota l’aigua) fins a formar una mena de “pasta” natural de dàtils que posteriorment farem servir per endolcir.

En un bol col·loquem la farina integral de blat (podem combinar amb farina d’un altre cereal) i hi afegirem el llevat sec, les ratlladures de llimona i taronja i barrejarem.

Hi afegirem els ingredients humits, és a dir, la “pasta” de dàtils, les clares d’ou, l’oli d’oliva verge i de mica en mica, la llet (perquè finalment en podem necessitar menys quantitat). Quedarà una massa tova però que podem agafar amb la mà sense que s’escorri.

Amassem per uns 10 a 15 minuts i formem una pasta homogènia que deixarem descansar en un recipient tapat amb plàstic film fins que dupliqui el seu volum (aproximadament 2 hores).

Retirem del recipient la massa ja llevada. Tallarem petits trossos i donem forma a les mones de pasqua. Pinzellarem cadascuna amb una barreja d’ou batut i llet a la qual podem afegir una cullerada de “pasta” de dàtils que donarà gust dolç a l’exterior.

Al mig de cada mona col·locarem un ou cuit i deixarem reposar novament per un breu temps (30 minuts) abans de portar al forn preescalfat a temperatura moderada (180°) per aproximadament 20 minuts.

Si t’ha agradat aquesta recepta, recorda que pots trobar-ne més al meu blog! Si proves de fer la mona comparteix foto a les teves xarxes socials i etiqueta’m per poder veure els resultats!