El cortisol, el teu enemic?

El cortisol, el teu enemic?

Segurament has sentit referències al cortisol com l’hormona de l’estrès. El cortisol és una hormona que es produeix a les glàndules suprarenals a la part superior de cada ronyó i actua com un neurotransmissor del nostre cervell, especialment quan enfrontem situacions difícils o d’alt grau de tensió.

Quan els nivells de cortisol estan equilibrats, els nostres òrgans i sistemes funcionen en harmonia. No obstant això, quan aquesta hormona es manté elevada, pot derivar en una alteració endocrina coneguda com a “hipercortisolisme”, que produeix efectes molt negatius en les funcions de les cèl·lules de tot el cos.

En quines funcions intervé el cortisol?

  • Intervé en el metabolisme dels carbohidrats, els greixos i les proteïnes. O sigui, que el teu cos “gestiona” tot allò que menges, modificant els nivells de cortisol
  • Regula els nivells d’inflamació al teu cos.
  • Controla la pressió sanguínia.
  • Equilibra els nivells de sucre a la sang (glucosa).
  • Controla el teu cicle de son i vigília.
  • Eleva la teva energia.
  • Ajuda a equilibrar la sal i l’aigua del cos.
  • Contribueix a la memòria i a la concentració.

Un excés de cortisol pot alterar totes les funcions anteriors. Quan l’estrès es converteix en crònic, els nivells de cortisol es mantenen sempre alts, fet que equival a dir que el nostre cos està en un estat constant de lluita o baralla interna i tots els sistemes, indispensables per a la supervivència, no funcionen com haurien de fer-ho.

infografia sobre el cortisol, Laura Feliu, Equilibrat

Quins òrgans i sistemes tenen afectacions d’aquest augment crònic de cortisol?

  • Sistema immunològic o sistema de defenses. A més nivell de cortisol, les defenses baixen, fet que pot derivar en malalties respiratòries, al·lèrgies, malalties autoimmunes com el Lupus, entre d’altres.
  • Sistema gastrointestinal. La digestió i l’absorció dels aliments s’alteren quan hi ha massa cortisol a la sang. Es produeix indigestió, irritació i inflamació de la mucosa intestinal i això podria ocasionar úlceres, síndrome de còlon irritable i colitis.
  • Sistema cardiovascular. L’excés de cortisol augmenta la pressió arterial. En conseqüència, poden presentar-se malalties cròniques del cor, infarts i problemes cardíacs i vasculars.
  • Cervell.  Quan els nivells de cortisol pugen es fa difícil agafar el son i més encara aconseguir un son profund. Es produeix un cicle viciós que deriva en un declivi mental,  falta de memòria i de concentració.
  • Sistema metabòlic. L’estrès és una de les causes del sobrepès. Els alts nivells de cortisol en sang i dins de les cèl·lules, ocasionen retenció de greix, sobretot a l’àrea de l’abdomen, i retenció de líquid. El desequilibri de sucre a la sang crea un mecanisme que podria augmentar el risc de diabetis tipus 2.
  • Sistema reproductor. El cortisol elevat podria ocasionar disfunció erèctil, així com la interrupció del cicle ovulatori i el cicle menstrual. Les hormones sexuals es produeixen a les mateixes glàndules que el cortisol, per la qual cosa l’excés pot dificultar la producció d’aquestes hormones sexuals i provocar infertilitat.
  • L’òrgan més gran del cos: la pell. Tot allò que succeeix dins del nostre cos, es reflecteix fora, així que la pell també se’n ressent i es produeix un envelliment prematur de les cèl·lules, pell opaca o greix, sequedat, descamació, problemes dermatològics com herpes, psoriasi o acne, fins i tot a l’edat madura.

En resum, a tots els nivells d’òrgans i sistemes el cortisol alt, provocat per l’estrès continu, també podria ocasionar el síndrome de fatiga crònica, trastorns de la tiroides, demència, depressió i moltes altres afeccions.

Noia d'esquenes a la muntanya, Laura feliu Equilibrat, cortisol

Què podem fer per afavorir un equilibri d’aquesta hormona?

Crea un estil de vida per contrarestar els efectes de l’estrès

  • Menja millor: una alimentació equilibrada estabilitza els nivells de sucre en sang i ajuda a disminuir els efectes del cortisol alt.
  • Realitza algun tipus d’activitat física: no només contrarestaràs els efectes negatius del cortisol, sinó que també redueixes el greix corporal, millores el sistema immunològic, oxigenes la pell i et sentiràs molt millor!
  • Practica meditació amb control de la respiració: dirigeix ​​la teva ment cap a pensaments positius. Veuràs que les teves rutines de son milloraran.
  • Cuida la teva salut mental: dedica’t temps per a tu, les teves aficions, amistats, família… allò que et faci feliç!

Cuida el present per tenir un millor futur, prioritza la teva salut. Hi ha moltes coses que podem fer per nosaltres mateixos per revertir el camí de l’estrès permanent. El cos humà té la capacitat de l’autocuració. La idea és millorar la salut, sentir-te bé i augmentar la longevitat.

Depèn de tu i de les teves prioritats. Si tens dubtes o no saps per on començar, puc ajudar-te! Contacta amb mi!