4 Cremes fredes saludables

Ja feia molts articles que no publicava receptes i a petició popular, aquí teniu quatre exemples de cremes fredes que podeu anar combinant i modificant amb altres ingredients.

A l’estiu més que mai hem de tenir cura de la hidratació, perquè en depèn en gran mesura l’eficàcia de l’organisme per regular la temperatura corporal. Encara que és fonamental ingerir una proporció adequada de líquids, també podem fer sopes, gaspatxos i cremes que siguin més aviat líquides.

Prepara la llista de la compra que comencem!

Salmorejo de poma

Ingredients per a 4 persones

  • 4 Tomàquets pera madurs (si és possible, en branca)
  • 2 Pomes (d’una varietat que no sigui gaire dolça)
  • 1 gra d’all
  • 100ml d’Oli d’oliva verge extra
  • 5ml Vinagre de poma
  • Sal

Elaboració

Rentem les pomes, retirem els cors i trossegem. Introduïm al got d’un robot potent. Pelem la dent d’all i retirem el germen interior (amb això suavitzem el gust). Ho afegim al got. Rentem i trossegem els tomàquets a quarts. Els afegim a la resta dels ingredients.

Triturem uns segons per formar un puré. Afegim el vinagre (va de luxe a aquesta recepta perquè equilibra la dolçor de la poma), saltegem al gust i triturem de nou a màxima potència durant cinc minuts. Durant aquest temps, deixem caure l’oli d’oliva en un rajolí molt prim. Així emulsiona i queda cremós.

Si no tens un robot de cuina potent pots fer aquest salmorejo de poma igualment. Hauràs de fer servir una batedora de braç, això sí, i triturar els ingredients durant 20 minuts perquè l’oli emulsioni en condicions. Després, només cal colar per retirar restes de pells i llestos.

Abans de servir és recomanable, per no dir indispensable, deixar el salmorejo de poma a la nevera un parell d’hores. Ben fresquet i amb una guarnició d’ou dur i/o daus de bon pernil és com més es gaudeix.

Crema freda de pastanaga i poma verda amb crema de cacauet i coco

Ingredients per a 4 persones

  • 1 Ceba tendra
  • 3 Tomàquet pera
  • 5gr. Gingebre fresc
  • 400gr. Pastanaga
  • 1 Poma verda
  • 300ml Brou de verdures o aigua
  • 200 ml Llet de coco
  • 10 ml Suc de llimona
  • 30 gr Mantega de cacauet natural
  • Coco ratllat al gust
  • Julivert
  • Pebre negre mòlt
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • 15 ml Coriandre en gra

Elaboració

Preparem primer tots els ingredients. Rentem i assequem bé les pastanagues, els tomàquets i la poma. Tallem les cues de les primeres i traiem amb un pelador les possibles parts malmeses, encara que com que les triturarem, no importa si són “lletges”. Tallem a rodanxes i reservem.

Pelem el gingebre i el trossegem. Pelem els tomàquets i la poma i tallem a trossos. Reguem la poma amb llimona perquè no s’oxidi massa. Piquem la ceba tendra. Escalfem una olla amb el coriandre en gra i hi afegim un rajolí d’oli quan comencin a saltar. Afegim el gingebre i la ceba tendra i cuinem fins que estigui tova.

Afegim el tomàquet i cuinem el conjunt uns 5 minuts a foc baix. Afegim la poma i remenem-ho bé. Afegim les pastanagues, salpebrem lleugerament i cuinem a foc fort un o dos minuts. Afegim el brou, bullim i deixem cuinar tapat uns 15 minuts.

Afegim la llet de coco i la mantega de cacauet, comprovem que no falti més brou o aigua i deixem coure uns 5 minuts més, o fins que la pastanaga estigui tendra. Triturem-ho fins a deixar una textura molt melosa i corregim-ho de sal.

Deixem-ho refredar abans de portar-la a la nevera per servir-la fresca, almenys una hora. Servim amb julivert fresc, una mica de mantega de cacauet extra i coco ratllat al gust.

Crema freda d’alvocat i carbassó sense cocció

Ingredients Per a 4 persones

  • 1 Alvocat gran madur
  • 1 Carbassó mitjà
  • 1 Api
  • gra d’all
  • 1 Pebrot verd italià
  • 1 Llima
  • 220ml Brou de verdures o aigua
  • Llet
  • Pebre vermell picant o dolç al gust
  • Julivert fresc
  • Pebre negre mòlt
  • Sal
  • 20ml Oli d’oliva verge extra

Elaboració

Pelem l’alvocat, retirant l’os, i trossegem. Pelem lleugerament el carbassó i tallem-lo en mitges llunes. Trossegem l’api i piquem la dent d’all, retirem el nervi central. Trossegem el pebrot verd rebutjant les llavors i els filaments interns.

Col·loquem tots els ingredients en una picadora o processador d’aliments. Si no ens cap tot de cop, triturem primer l’alvocat amb el carbassó i anem incorporant els altres. Triturem-ho molt bé i afegim-hi la resta d’ingredients, ajustant-ne les quantitats al gust.

Continuem triturant, remenant una mica, fins a aconseguir la textura desitjada, suau i homogènia. Refredem fins al moment de servir juntament amb unes gotes d´oli d´oliva verge extra i una guarnició al gust.

Salmorejo de papaia amb pernil i ou

Ingredients Per a 4 persones

  • 300 grams de papaia
  • 1/2 got d’oli d’oliva
  • 100 grams d’encenalls de pernil
  • un raig d’aigua
  • 2 ous cuits, sal i pebre

Elaboració

Pelem la papaia, li traiem les llavors, tallem i triturem la polpa juntament amb l’oli d’oliva, l’aigua, el vinagre, un pessic de sal i un altre de pebre, fins a aconseguir una crema lleugerament espesa i fina.

Piquem finament els ous cuits i els encenalls de pernil.

Avantatges de les cremes a l’estiu

Com he comentat al principi d’aquest article, consumir cremes fredes a l’estiu proporciona al cos beneficis saludables que ens cuidaran per dins i per fora:

  • Redueixen la gana i les calories. Les sopes i cremes retarden el buidatge gàstric i augmenten la resposta glucèmica. Estudis a llarg termini han trobat un efecte beneficiós del consum regular de sopa sobre el pes corporal o els perfils metabòlics. A més, són saciants.
  • Disminueixen el risc de patir obesitat o sobrepès. L’associació del consum de cremes i sopes i el pes corporal s’ha estudiat en la població japonesa.
  • Menor massa corporal. El consum de cremes i sopes s’ha associa amb un Índex de Massa Corporal i una circumferència de la cintura més baixos.
  • Incrementen el consum de fibra. El consum de cremes i sopes vegetals també s’associa amb una reducció del consum total de greix, així com amb un augment del consum de proteïna, carbohidrats de qualitat i fibra dietètica.

També hem d’incloure la practicitat d’aquetes cremes alhora de consumir-les, perquè les podem posar en termos que conservin el fred i pendre-les com un batut a la platja o a la muntanya amb molta més comoditat que qualsevol altre menjar de forquilla. T’animes a provar-les? Si ho fas, fes foto i si tens Instagram, puja-la i menciona’m! Bon estiu!

Deixa un comentari



Noe Jornet

Fa 3 mesos

Genial Laura, tomo nota de las recetas👌👏👏😘

laufeliu

Fa 2 mesos

Gracias Noe!!💪🏻😘

Equilibra't 2017 © Tots els drets reservats.