Les bonances de les castanyes i un parell de receptes

Les bonances de les castanyes i un parell de receptes

Les castanyes són molt versàtils a l’hora de cuinar. A causa de la seva textura i particular sabor, són idònies per fer plats dolços i salats.

Es caracteritzen per ser una font important de vitamina E, antioxidants, potassi, i greixos saludables.

  • Enforteixen el sistema ossi. Aquests fruits secs ens aporten calci, fòsfor i magnesi. D’aquesta manera, ens ajuden a mantenir en bones condicions el sistema ossi i a prevenir l’aparició de l’osteoporosi prematura.
  • Estimulen el funcionament del sistema nerviós. En aportar-nos antioxidants, les castanyes poden ajudar-nos a tenir cura del nostre sistema nerviós, fet que es tradueix en una bona salut mental.
  • Contenen aminoàcids. La castanya conté tots els aminoàcids essencials per a una alimentació saludable.
  • Protegeixen la salut cardiovascular. Els fruits secs són aliments que ajuden a protegir el cor. En aquest sentit, les castanyes tenen greixos molt saludables i aporten àcids grassos omega 6 i omega 3 en bona proporció.

Les castanyes tenen una excel·lent quantitat de fibra, que contribuirà de manera positiva a assolir una bona digestió.

A més, aquest fruit sec ajuda a que la flora bacteriana estigui en condicions favorables. D’aquesta manera, podem prevenir el restrenyiment i les malalties de l’intestí gruixut com la diverticulosi o el càncer de còlon.

Les castanyes també són útils per prevenir o millorar el cansament i la fatiga. Per això, en el cas de les persones diagnosticades amb anèmia, les castanyes poden ser de gran ajuda, gràcies a la seva aportació de ferro. Es recomana consumir-les amb fruites que continguin vitamina C per aconseguir una assimilació millor d’aquest mineral.

Les receptes

Després de la teoria sobre els beneficis de les castanyes, ara toca menjar-les! Us deixo algunes de les meves receptes favorites.

Les bonances de les castanyes i un parell de receptes

Crema de castanyes

Els ingredients:

  • 1 quilo de castanyes
  • 220 mil·lilitres de llet
  • 90 grams de mantega
  • Un pessic de sal.

La preparació

Poseu les castanyes pelades a coure en una olla amb aigua amb un pessic de sal. Passats uns 20 minuts, enretireu-les i quan pugueu manipular-les, peleu-les. Poseu-les en un bol i aboqueu-hi la llet calenta. Tritureu les castanyes mentre escalfeu la mantega. Incorporeu-la a la barreja amb una altra mica de sal i continueu triturant.

Si voleu alleugerir la consistència, afegiu una mica més de llet o nata.

Guardeu el puré en pots hermètics i reserveu-lo a la nevera.

Les bonances de les castanyes i un parell de receptes

Albergínies farcides de xampinyons i castanyes al microones

Els ingredients:

2 Albergínia petites

  • 200 gr de xampinyons o bolets
  • 100 gr de castanyes cuites i pelades
  • 1 ceba tendra
  • 1 dent d’all
  • Formatge fresc batut desnatat o nata líquida
  • Formatge ratllat
  • Farigola seca
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre mòlt
  • Sal

La preparació

Renteu, assequeu i talleu l’extrem de les albergínies. Dividiu en dues meitats amb un tall longitudinal. Pinteu amb una mica d’oli i poseu-les a coure al microones durant uns 8 minuts. Comproveu que estiguin ben cuites i torneu a escalfar si calgués.

Renteu els xampinyons i piqueu-los bé. Piqueu la ceba tendra i  el dent d’all. Poseu a escalfar un parell de cullerades d’oli en una paella o cassola i poseu la ceba tendra amb l’all. Afegiu els xampinyons incorporeu la carn de les albergínies, tot procurant no trencar la pell i per últim, afegiu les castanyes lleugerament trossejades.

Salpebreu i afegiu amb la farigola al gust. Abaixeu el foc i cuineu tot junt, fins que la barreja estigui melosa. Ompliu les albergínies. Incorporeu per sobre  unes cullerades de formatge crema, un pessic de pebre negre i formatge ratllat. Torneu a cuinar al microones uns 5 minuts, amb la funció de gratinar.

Les bonances de les castanyes i un parell de receptes

La castanya la fruita seca més versàtil que pots trobar al mercat i als arbres

Si mai no has provat les castanyes, ara és el moment perfecte per començar. Aquests fruits secs tan nutritius són fantàstics com a refrigeri, en sopes i guisats, o fins i tot en productes fornejats. Tant si vols afegir més varietat a la teva dieta com si simplement vols variar la teva rutina alimentària, les castanyes són una gran opció. Són baixes en calories i greixos, a més de no tenir gluten i ser rics en fibra, fet que els converteix en una opció saludable. A més, també les pots gaudir fent exercici, perquè anar al bosc a buscar-les et suposarà fer una bona passejada i connectar amb la natura. I si vols veure més receptes i idees amb castanyes només has de fer cerca al blog!