Receptes pel fred, saludables i nutritives

Receptes pel fred, saludables i nutritives

Arriben els dies més freds de l’any i res millor per encarar les baixes temperatures que plats que siguin alhora reconfortants i nutritius. Per aconseguir-ho cal acudir a preparacions riques en fibra, amb ingredients frescos i de temporada, proteïnes magres i varietat de vitamines i minerals. Si voleu posar-ho en pràctica, aquí teniu plats de cullera saludables ideals per a aquesta època de l’any.

Cremes i sopes diverses

Les sopes i les cremes són preparacions molt freqüents durant tot l’any, però en aquesta època de l’any podem recórrer al seu consum en calent, amb temperatures elevades i ingredients propis d’aquests mesos. Amb el seu consum afavorirem la hidratació i ens saciarem amb bons nutrients i sense gaires calories.

Receptes pel fred, saludables i nutritives

Crema de carbassó i ceba caramel·litzada

Ingredients per a 4 persones

  • 2 Cebes
  • 1 Poma
  • 2 Patates
  • Llavors de sèsam per decorar
  • Unes fulletes de coriandre fresc
  • 750 g Carbassó
  • 400 ml Aigua

Per preparar aquesta crema, hem d’anar fent els processos pas a pas, perquè cada ingredient estigui al punt i pugui aportar el sabor exacte que busquem.

Comencem amb la ceba que piquem en trossos petits i deixem a foc molt lent fins que es caramel·litzi.

Mentre es caramel·litza la ceba, pelem els carbassons i els trossegem, fent més tard la mateixa operació amb la patata i la poma, per evitar que s’oxidin. Quan la ceba està començant a torrar-se, anem incorporant primer el carbassons, deixant que s’ofeguin durant uns 2 o 3 minuts per continuar amb la patata.

Després d’uns cinc minuts, hi afegim prou aigua per cobrir (uns 400 ml) i la patata trossejada, posant-ho tot a coure durant uns 15 minuts, fins que la patata estigui gairebé cuita. En aquest moment, incorporem la poma i deixem cuinar 5 minuts més, procedint a triturar fins a obtenir una crema de sabor intens. Si teniu Thermomix, podeu fer tot el procés a la màquina.

Si ho desitgem podem afegir llegums a les cremes o sopes, com per exemple, una sopa cremosa de carbassa al curri amb cigrons i espinacs, que pot ser molt recomanable per als que busquen proteïnes vegetals.

Sopa cremosa de carbassa al curri amb cigrons i espinacs

Ingredients per a 2 persones

  • 1 Ceba tendra mitjana
  • 1 Gra d’all
  • 1 Trosset de gingebre fresc
  • 1 Tomàquet de branca
  • 250 ml Puré de carbassa
  • 250 ml Brou de verdures o aigua
  • 1 Cullerada de curry mòlt
  • 1 Cullerada de cúrcuma mòlta
  • 1 Culleradeta de comí mòlt
  • ¼  Culleradeta de pebre vermell dolç
  • 150 g Cigrons cuits en conserva
  • 100 g Espinacs frescs
  • 1 Iogurt natural per servir
  • Pebre negre mòlt
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Piquem bé la ceba tendra, el dent d’all i el gingebre prèviament pelat. Trossegem el tomàquet  i reservem. Escalfem  una mica d‘oli en una olla o cassola i posem la ceba tendra uns minuts. Afegim l’all i el gingebre, remenant bé.

Afegim el tomàquet trossejat i totes les espècies. Quan el tomàquet estigui gairebé desfet, incorporeu-hi el puré de carbassa, remenant bé perquè s’integri. Cobrim amb el brou o aigua, deixem bullir, abaixem el foc i deixem coure uns 10 minuts.

També podem afegir proteïnes animals a les nostres sopes i cremes, per exemple, podem elaborar una crema suau de pastanaga amb llagostins i brots.

Crema suau de pastanaga amb llagostins i brots

Ingredients per a 6 persones

  • 400 g Pastanaga
  • 2 Cebes tendres
  • 4 Raves
  • 1 All
  • 1 l Brou de pollastre
  • 45 ml Oli d’oliva verge extra
  • 12 Llagostins
  • 1 Citronella en tija
  • Cibulet fresc al gust
  • Sal i pebre al gust

Per preparar la crema començarem picant  l’all i les cebes tendres. Tallem les pastanagues a rodanxes, i pelem de la seva primera capa la tija de citronella.

Posem una cassola al foc amb l’oli d’oliva i saltegem la ceba tendra, l’all i la citronella. Quan estigui transparent hi afegim la pastanaga i un dit d’aigua, tapem l’olla i ho coem durant 10 minuts.

Quan passi el temps, afegim el brou i seguim coent durant uns altres 30 minuts, també amb la cassola tapada. Un cop cuita la pastanaga, triturem bé i salpebrem. Reservem calent.

Coem durant dos minuts els llagostins en aigua amb sal, els pelem. Repartim la crema en sis bols i hi afegim dos llagostins a cada ració, unes rodanxes de rave fresc, tiges de cibulet i uns brots d’alfals i servim ràpidament.

Amb aquestes 3 receptes podreu gaudir de l’hivern amb plats calents, saludables i boníssims!

Si voleu més receptes, les trobareu al blog.

Bon profit!