Consells per millorar la seguretat vial del corredor

Consells per millorar la seguretat vial del corredor

La convivència a la via entre els diferents tipus d’usuaris (conductors, motoristes, ciclistes, vianants) és fonamental per evitar accidents de trànsit.

En aquesta ocasió, ens centrarem en els corredors o runners, ja que amb el bon temps, la pràctica de l’esport a l’aire lliure fa que, moltes vegades, oblidem que quan som vianants també tenim responsabilitat en matèria de seguretat viària.

El primer que has de saber quan surtis a córrer és que seràs considerat un vianant i, per tant, has d’utilitzar la vorera per fer exercici.

Tot i això, si ets dels que prefereix córrer per la carretera, has de saber que només és legal en carreteres convencionals de dos carrils i que ho hauràs de fer pel voral esquerre per veure de front els vehicles que circulin per la via.

CONSELLS PER A UNA BONA SEGURETAT

  • Encara que escoltar música mentre corres ja s’ha convertit en un costum, no és bo abusar dels auriculars, ja que suposa aïllar el sentit de l’oïda, que resulta un gran aliat per a la seguretat viària.
    Has d’evitar els auriculars amb cancel·lació de soroll ambient, ja que no només ens fan perdre informació respecte al nostre cos (no escoltem la nostra respiració ni les nostres petjades), sinó que també perdem el contacte amb allò que ens envolta (com el clàxon d’un cotxe), cosa que pot ocasionar accidents.
  • Planifica la teva ruta. Per organitzar millor el teu recorregut, evita zones molt transitades tant a nivell de vianants com de cotxes.
  • A  la ciutat cal anar amb compte amb les zones d’entrada i sortida de vehicles com els garatges.
  • La roba reflectora d’alta visibilitat és un bona aliada, sobretot si sols córrer a la tarda o a la nit.
  • Creuem el carrer contínuament, i aquesta és la situació més perillosa per un vianant. Normalment, gràcies als nostres bons hàbits i precaució, veiem i sentim la majoria dels conductors, però hauríem de maximitzar la visibilitat evitant creuar en interseccions i entre cotxes aparcats. Fent això, hi ha més possibilitats que, encara que algú condueix més ràpid del que hauria, et vegi amb prou temps.
    Fes servir els passos de vianants sempre que sigui possible. Creuis per on creuis, no et distreguis!
Consells per millorar la seguretat vial del corredor
  • Deixa el mòbil guardat per parar tota la teva atenció a la carretera.
  • La seguretat és especialment important quan ets trobes amb nens. Fes servir els 5 sentits i tingues en compte que vegades es mouen de manera inesperada. Evita els horaris d’entrada i sortida de les escoles.
  • Vigila amb les bicicletes i els patinets, moltes vegades ens avancen a una alta velocitat i això incrementa el risc d’accident. No corris per espais que no et pertoquen (carril per bicicletes, gespa…) també tens més risc de patir un ensurt.
  • Si has d’avançar a d’altres vianants o corredors mira a totes les bandes abans de fer-ho per no trobar-te cap sorpresa.
  • Tingues en compte la calçada. A vegades podem trobar bonys, obstacles o brossa que poden fer que caiguem.
    Si surts igualment a córrer en un dia de pluja, extrema encara més les precaucions i equipa’t bé per l’ocasió per evitar relliscar i caure.

En definitiva, és vital mantenir en tot moment l’atenció, sobretot al final del trajecte quan per causa de l’esgotament esportiu se sol perdre concentració, cosa que suposa un risc més gran.

Cal recordar que més del 70% de les víctimes mortals en atropellaments són en àmbit urbà. Així que estem parlant d’una cosa important.

Sortir a córrer és un molt bon exercici, però sempre amb atenció i respectant les normes de seguretat vial.

Si necessites ajuda o algun consell més, no dubtis en contactar amb mi!